Umjesto kukuruza, Ivan Šulog uzgaja biljku iz doba dinosaura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DONJA BISTRA – Mongolska trešnja, tamarillo, babaco, cherimoja i to nisu likovi iz crtića već biljke koje rastu u Zagorju. Tko bi rekao? – kroz smijeh priča Ivan Šulog iz Donje Bistre kod Zaprešića na čijem gospodarstvu rastu i kumkvat, sibirski limun, mongolska borovnica i ostalih gotovo sto vrsta. Sve ih revno uzgaja već 25 godina i to zato što to, kaže, ne radi nitko. U carstvu egzotike najegzotičnije su yuzu naranča i indijanska banana. Indijanska banana je vremešna biljka koja je prava mala riznica zdravlja.

-Indijanska banana je biljka koja je starija od pčela i koja je uz sekvoju jedina preživjela ledeno doba. To je nutritivno najjače voće na svijetu i nikada niste jeli bolje voće, a što je najbolje nema špricanja, nema bolesti, a kada ju zasadite jest će ju i vaš šukun unuk jer potječe iz doba dinosaura – opisuje indijansku bananu Šulog.

Iako je indijanska banana nutritivno-vitaminska bomba u njenoj se konzumaciji ne trebamo ograničavati posebice jer joj je sezona svega mjesec dana.

-Naravno, ako pojedete košaru banana bit će vam zlo jer ste se prejeli, kao i s bilo čim drugim – kaže uzgajivač te biljke.

Druga kraljica egzotike u njegovom carstvu je yuzu naranča.

-To je naranča koja raste samo u Japanu i koji je zahvaljujući njoj riješio problem bijele kuge. Radi se o plodu koji izgleda kao veća mandarina, ali je žut, a unutra je nekakav križanac limuna i grejpa – objašnjava Šulog.

Yuzu naranča nije voće koje bi većina s užitkom jela, a ni ne jede se svježa već se od nje radi sok. Domaći hotelijeri, kaže Šulog, za litru tog soka iz Japana plaćaju nemalih 500 kuna, pa on tu vidi svoju šansu. Pitanje je zašto se više ljudi ne odluči na sadnju nečega drugačijeg, neobičnog poput njega. Zato što se malo i boje nepoznatog.

-Postoji neka averzija jer to ‘nije radio moj deda’. Ja nemam s tim problem, jedini sam u Europi s indijanskom bananom i yuzu narančom. Vrlo jednostavno, kada bi vi bili jedini koji uzgaja papriku, bi li to bio biznis? Bi – zaključuje Šulog koji s plasmanom, ističe, nema ni najmanjeg problema.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!