Zapovjednik prve napadne akcije hrvatskih branitelja: Kako smo osmislili i izveli Otkos 10

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pukovnik Franjo Kovačević

Pukovnik Franjo Kovačević bio je zapovjednik prve oslobodilačke operacije hrvatskih snaga 1991. koje su uglavnom bile u obrani. Otpočela je na današnji dan prije 30 godina. Za potrebe snimanja dokumentarnog serijala o oslobođenju zapadne Slavonije dao nam je opsežan intervju iz kojeg smo za ovu obljetničku prigodu izdvojili dio o Otkosu.

Dobio sam zapovijed od pukovnika Jerzečića da se izvrši napad na četničke snage na Bilogori, da se njih izbaci s Bilogore i da se oslobodi teritorij Bilogore, to je bilo područje tadašnje Općine Grubišno Polje. Dobio sam pismenu zapovijed i ja sam pristupio procjeni i osmišljavanju kako izvršiti taj zadatak. (…) Mojim razmatranjem ja sam došao na određenu ideju kako izvesti tu zadaću. Na ideju da dam naziv Otkos 10. Što je bila ideja? Da se počine ta borbena djelovanja u vidu otkosa, što se i ostvarilo u odnosu na ostala djelovanja u zapadnoj Slavoniji. Moja odluka je bila sljedeća – snagama koje si mi dane na raspolaganje, Virovitice, Bjelovara i Grubišnog Polja, sa polukružne osnovice na crti Virovitica-Špišić Bukovica-Bogas, to je prijevoj na Bilogori-Velika Pisanica-Veliki Grđevac-Grubišno Polje, izvršiti napad na četničke snage na Bilogori i to u prvoj fazi sa presijecanjem na pravcu Virovitica-Lončarica-Dapčevica sa snagama Virovitice i sa Grubišnim Poljem pravcem Grubišno Polje-Dapčevica-Lončarica. U drugoj fazi, da se pristupi razbijanju i uništenju četničkih snaga na Bilogori. Međutim, tu dolazi do promjene. I ono pravilo kaže, dok bitka počne, planovi se mijenjaju. Čime je bilo uvjetovano? Time da smo uočili da četnici organiziraju zbjeg i izvlačenje s prostora Bilogore.

Plan operacije

Mi smo ustvari bili u pripravnosti da krećemo, očekujući zapovijed, ali kaže – stop, Glavni stožer zahtijeva da se ne poduzimaju akcije. Odnosno na svim crtama bojišta u Hrvatskoj naše su snage bile u obrani, nisu bile u mogućnosti da idu u napade. A mi smo bili jedini predodređeni da izvršimo napad na neprijateljske snage. No, tada su vršeni ti pregovori hrvatske i srpske strane pod međunarodnom zajednicom u Haagu, u tri navrata u 10. mjesecu i to je nas zaustavljalo da nismo kretali. No, kad je završen treći razgovor, vjerojatno bez nekog posebnog uspjeha, donesena je odluka i dobio sam zapovijed da se krene 31. listopada u napad. Mjesec od početne ideje napada, gotovo mjesec dana se odgađalo, no mi smo to iskoristili za daljnje prikupljanje podataka o neprijatelju i obučavanje postrojbi.

S obzirom na raspored neprijatelja na Bilogori koji je na dijelu obranu organizirao Velika Peratovica, i tu je bilo zapovjedništvo brigade-Velika Barna-Dapčevica-Lončarica-Turčević Polje. Svi su pravci nama bili jednake važnosti i u odnosu na raspored neprijateljskih snaga. Na pravcu Virovitica-Lončarica-Dapčevica išle su najjače snage 127. brigade, tj. iz Podravine. Zatim snage koje su imale svoju posebnu moć, to je Specijalna postrojba policije koja je napadala jaku utvrdu Buban. To je bilo utvrđeno, trebalo je puno topništva da se razbije. Kad je ona pala, dalji otpor je bio beznačajan. Jer oni su tu utvrdu postavili, očekujući jak napad od strane Bjelovara.

Kad je akcija otpočela, slušali smo njihove zapovijedi i razgovore, kad je operacija na tom zahvatu polukružne osnovice koja je 70 km, oni su se našli u poluokruženju, a pravilo je vojno da, ako si u poluokruženju, da ti prijeti okruženje. I oni su ocijenili da se ne mogu oduprijeti snagama koje ih napadaju. Naših snaga je bilo oko 2500, oni su izjavljivali, obavještavali Beograd da ih napada 20 tisuća ustaša koji su spremni da pokolju stanovništvo na Bilogori. Prema toj njihovoj procjeni, oni su vidjeli da im je spas jedino u zbjegu i izvlačenju s prostora Bilogore. Oni su odmah prvog dana počeli organizirati taj zbjeg i on je drugog dana otpočeo i završio, zajedno s civilima i naoružani pripadnici.

Peti dan je proglašen završetak akcije. A ona je trajala tri dana, četvrti dan je bio pretres terena i kad smo utvrdili da nema neprijateljskih snaga, proglasili smo završetak operacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!