UGOSTITELJI OČAJNI ‘Voda je došla do grla, ako država ne pomogne – morat ćemo otpuštati!’
BJELOVAR – Sama činjenica da je Bjelovar jedan od gradova koji ima najviše kafića po broju stanovnika u Hrvatskoj, pa i svijetu, dovoljna je da ugostitelji naprave pobunu zbog posljedica koronakrize. Nezavisna udruga ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije zato se odlučila pridružiti nacionalnoj akciji upozorenja na položaj ukupne djelatnosti, zatvorivši danas svoje obrte na sat vremena. Nakon što su u podne zatvorili kafiće i restorane, okupili su se u središnjem gradskom parku kako bi izrazili svoje zahtjeve i simbolično pokazali koliko oni i njihove obitelji ovise o ugostiteljstvu. Prosvjedom ‘3 do 12’ se mora upozoriti Vlada da se ugostiteljstvo ne događa samo na Jadranu, istaknuo je Srećko Koljić, predsjednik Ceha ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije.
– Prije svega, želim zahvaliti Vladi na mjerama koje su pomogle da možemo isplatiti plaće i zadržati radnike za vrijeme lockdowna. Isto tako, hvala Gradu Bjelovaru kao prvom gradu koji je donio mjere i pomogao nam da prebrodimo krizu. No, to nažalost nije dovoljno. Moramo upozoriti Vladu da se ugostiteljstvo ne događa samo na Jadranu te alarmirati na tešku situaciju na kontinentu koji je do sada imao velike probleme. Te probleme prve su prepoznale banke koje su nas i naše djelatnike stavile na crnu listu. Unatoč svemu, uspjeli smo zadržati radnike da ostanu u našoj domovini i gradu. Napominjem, to su sve mladi ljudi koji više nisu u mogućnosti podići kredit. Jedan od velikih problema je i pad prihoda. Primjerice, prosječan račun u restoranima u Bjelovaru iznosi 51 kunu dok u kafićima tek 20. Naši zahtjevi prema Vladi vrlo su jasni, a to je smanjenje PDV-a na kavu, pivo, vino i sokove na deset posto te potpore kroz kredite za prijeko potrebnu likvidnost i investicije. Ovi zahtjevi usmjereni su isključivo na opstanak poslovanja i zadržavanje radnih mjesta jer skorim zatvaranjem ljetnih terasa i novim ograničenjem očekuje nas neminovni pad prihoda, a samim time i otpuštanje radnika – ističe Koljić.
Koljić napominje i kako Hrvatska trenutno ima najvišu stopu PDV-a u ugostiteljstvu dok su sve ostale zemlje smanjile PDV. Da su ugostitelji u jako teškoj situaciji potvrdio je i ugostitelj Zoran Matić.
– Problemi su krenuli od samog lockdowna. Skraćeno nam je radno vrijeme, a ljudi se pribojavaju uopće doći u zatvorene prostore. Kada tome još dodamo crnu listu i neodobravanje kredita, trenutačno smo u jako teškom položaju – kaže Matić.
Iako tijekom koronakrize većina građana ipak ima povjerenja dolaziti u ugostiteljske objekte, pridržavanje mjera djelatnicima predstavlja zahtjevan posao, potvrdila je Nataša Milinović koja radi u jednom bjelovarskom lokalu.
– Ne možemo disati ispod maske, a možete misliti kakva je situacija kada uzimam narudžbu za hranu od deset ljudi. Uz to još nosim naočale. Nemam zraka i stvarno osjećam da se tim maskama krše neka ljudska prava – rekla je Milinović.
Na bjelovarskom prosvjedu sudjelovala je većina ugostitelja i djelatnika, a posebno su se mogli vidjeti mladi ljudi između 20 do 30 godina. Smatraju da situacija u kojoj su se našli nije dobra, no kao i svi vjeruju u bolje sutra. (D. Aleksić)