SADA JE I SLUŽBENO Bjelovarski kvargl zaštićeni je europski proizvod!
Bjelovarski kvargl“ dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je danas Europska komisija u Službenom listu Europske unije, prenosi Ministarstvo poljoprivrede. Time je „Bjelovarski kvargl“ upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, te zaštićen na području cijele Europske unije.
Proces zaštite naziva „Bjelovarski kvargl“ započeo je u prosincu 2016. godine, kada je Udruga proizvođača sira „Bjelovarski kvargl“, podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Bjelovarski kvargl“, a velik trud u procesu zaštite uložila je bjelovarska Gradska uprava, prvenstveno pročelnica za gospodarstvo Sonja Novak.
Sir „Bjelovarski kvargl“ je proizvod dobiven od svježeg kravljeg sira, koji se nakon postupka ocjeđivanja miješa sa soli, mljevenom crvenom paprikom te oblikuje u male šiljate stošce koji se podvrgavaju postupcima sušenja i dimljenja. Odlikuje ga blago kiselkasti i blago pikantan okus te miris po dimu. Specifičnost sira „Bjelovarski kvargl“ temelji se na njegovom tradicionalnom načinu pripreme, povezanim sa znanjem i umijećem lokalnih proizvođača jer se cijeli postupak izrade obavljao isključivo rukama, a njihovo iskustvo i znanje, prenosilo se s koljena na koljeno. Time je „Bjelovarski kvargl“ stekao svoj dugogodišnji ugled.
Zemljopisno područje proizvodnje „Bjelovarskog kvargla“ obuhvaća područje Bjelovarsko-bilogorske županije koja obuhvaća gradove: Bjelovar, Čazmu, Daruvar, Garešnicu, Grubišno polje te općine: Berek, Dežanovac, Đulovac, Hercegovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica, Veliki Grđevac, Veliko Trojstvo, Velika Trnovitica, Zrinski Topolovac.