[FOTO] Gruntek je ogledni primjerak proizvodnje hrane za spas planeta!
Iz Grunteka, vrtova budućnosti iz Prokljuvana kraj Čazme, ovih dana put korisnika krenut će prve ovogodišnje košarice povrća. Salata, mladi luk, rotkvice i drugo „uskrsno“ povrće otvaraju sezonu 2023. koja će potrajati otprilike do studenog, do kada će ondje niknuti i sazrjeti 30-ak vrsta povrća. Mainstream povrća, kako kaže osnivač ove jedinstvene hrvatske agro priče Tino Prosenik.
-Gruntek počiva na tri osnovne premise: snabdijevajmo se sezonski, lokalno i bez puno posrednika. To, među ostalim, znači da na Grunteku sadimo samo naše domaće, sezonske kulture. Na taj način živimo zdravo i čuvamo okoliš što je, pokazale su ankete koje smo proveli, našim korisnicima i najvažnije – kaže Prosenik.
Ovaj jedinstveni projekt građanima omogućuje da putem interneta odnosno aplikacije povoljno zakupe svoj komad zemlje na imanju kod Čazme, odaberu kulture koje će potom za njih obraditi stručnjaci za poljoprivredu. Kad dođe vrijeme, na kućni prag bit će im dostavljeno povrće spremno za konzumaciju.
Ovakav način poslovanja ima niz pozitivnih učinaka na okoliš.
-Kroz ovaj projekt očituju se četiri ekološke komponente. Prva je ekološka odnosno organska proizvodnja. To znači da prilikom stvaranja novih proizvoda ne ubijamo druge biljke ili životinje, odnosno ne činimo ono na čemu se temelji konvencionalna poljoprivredna proizvodnja – kaže Prosenik.
Druga ekološka komponenta koja se očituje kroz Gruntek je tzv. zero food waste odnosno sprječavanje bacanja hrane.
-Istraživanja su pokazala kako u svijetu baci 31 posto proizvedene hrane. Pritom se ne misli na otpad već na hranu koja je ispravna, dobra za konzumaciju. Na Grunteku ljudi biraju povrće koje žele i određuju količinu koju će konzumirati – tumači naš sugovornik.
Nadalje, Gruntek se razvija u skladu s tzv. zero plastic waste politikom, što znači da se ni u proizvodnji ni prilikom distribucije proizvoda iz Prokljuvana ne koristi plastika. Posljednja, također vrlo važna ekološka komponenta je smanjenje CO2 otiska koji je u najvećoj mjeri posljedica transporta hrane.
-Da bi hrana danas stigla do krajnjeg korisnika najčešće mora proći stotine kilometara u kamionima, što rezultira velikim emisijama štetnih plinova u atmosferu. Mi smo CO2 otisak sveli na minimum i, s obzirom da odjednom dostavljamo velike količine različitih vrsta hrane, taj dostavni put sveli smo na 800 metara – kaže Prosenik.
Privilegiju da se uz pomoć Grunteka hrane zdravo i pritom čuvaju okoliš do nedavno su imali samo stanovnici Zagreba i okolice, no odnedavno usluga je dostupna i stanovnicima Rijeke i Opatije.
-Ondje se uopće nismo reklamirali, ljudi su nas sami kontaktirali i zamolili za pomoć. Naime, usred sezone njihovo domaće povrće ‘pojede’ turizam i zna se dogoditi da čak i u velikim trgovačkim centrima ponuda bude ograničena. Stoga smo im odlučili izaći u susret – kaže Prosenik.
Drugim riječima, Gruntek bi u budućnosti trebao dodatno rasti. Na imanju pored Čazme hrana se trenutno proizvodi na površini od deset hektara, a plan je do iduće godine početi proizvoditi na 24 hektara. Vrijednost ovoga projekta prepoznao je i najpoznatiji domaći inovator Mate Rimac koji je odlučio uložiti u ovaj projekt te koji je, baš kao i brojni korisnici i kupci, uvjeren da je Gruntek doslovno – vrt budućnosti.
Foto: Gruntek