SAVJETI S PLACA Ojačajte imunitet i obranite se od virusa domaćom hranom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Najbolji savjeti za prirodno liječenje i jačanje imuniteta, što je ovih dana od posebne važnosti dolaze od onih koji se najbolje razumiju u domaće proizvode. Na bjelovarskoj tržnici ovih dana je tako potražnja za voćem, povrćem, ali i medom veća no inače. Sve su češće najave zatvaranja brojnih prodajnih mjesta, a neke gradske tržnice već su zatvorene. Možda su baš zato ovi podizači imuniteta toliko traženi. Koji se proizvodi ističu zna Tihomir Herceg.

– Stvar je u imunološkom sustavu čovjeka, dovoljna prokrvljenost tijela i dovoljna opskrba kisikom kako bi se oduprijeli toj opakoj bolesti. Da, ljudi bi trebali uzimati dosta povrća. Osobno bih istaknuo bijeli luk koji je jaka supstanca te čini organizam čvršćim i otpornijim. Normalno, tu je i ostalo povrće, posebno ono koje se stavlja u juhu – kaže Herceg.
Herceg otkriva i što je traženije iz njegove ponude.

– Koliko sam primijetio, trenutno je veća potražnja za bijelim lukom, češnjakom, on uz ostalo povrće odskače. Vidim da ljudi pravilno postupaju i pridržavaju se preporuka o konzumaciji povrća. Bitno je da nisu toliko na mesu, teškoj hrani jer smatram da sama težina hrane može omogućiti brži razvoj virusa, povrće je ipak povrće – rekao je Herceg.

Za još jednim proizvodom potražnja je povećana. Riječ je o medu.
– Med je jako dobar za povećanje i stjecanje imuniteta. Zato ga preporučujem svima, kao i sve ostale medne proizvode. Odličan primjer je imunomed koji je mješavina meda, peluda i propolisa. Ovih dana potražnja je povećana i vidi se da važnost meda ljudi prepoznaju – kaže Edit Ružičić.
Da je jačanje imuniteta najvažnije slaže se i Jadranka Petrić. Ali i smatra da se treba jesti sve.
– Najbitnije je samo jačati imunitet jer na jaki imunitet ništa se neće desiti. Samo može biti malo jača prehlada, a dođe li to slabog imuniteta onda mogu nastati i komplikacije. Preporučujem namirnice poput češnjaka, limuna, kuhanih povrtnih kultura, ali i mesa, špeka jer ipak smo „svežderi“ i moramo sve jesti. No, ako je ikako moguće, valja pokušati jesti domaće – ističe Petrić.
Strah od zatvaranja tržnice postoji, a ljudi se pitaju što onda.

-Ljudi se pitaju što ako dođe do zatvaranja, hoćemo ih moći posjećivati kod kuće i tako im dostavljati namirnice. Treba pričekati i vidjeti kakav će biti razvoj situacije. Neke stvari možda se mogu spremiti na duži period, ali povrće nije dobro dugo skladištiti. U obzir dolaze krumpir ili luk, ali salata i mrkva samo će se posušiti jer ne mogu stajati vječno. Nema nikakve koristi ako se na kraju jede uvenula salata ili dehidrirana mrkva – kaže Petrić.
Svi savjeti dobro dođu, a svima ostaje da se čuvaju i jačaju imunitet na sve prihvatljive načine. Uz sve ostale mjere opreza. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!