U Bjelovaru se mahom zatvaraju mjenjačnice. Hoće li koja preživjeti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovaru se zatvaraju mjenjačnice. Uvjerili smo se to i na svoje oči kada smo pokušali posjetiti dvije najpoznatije u Bjelovaru, ali na vratima je stajala obavijest da su zatvorene. 

Razlog je dobro poznat, uvođenje eura. Naime, promjena iz kune u euro čini oko 80 posto prometa većine mjenjačnica. Ostalih 20 posto prometa jest promjena dolara, franka i funte, a onda krune i zlote što očigledno nije dovoljno za pozitivno poslovanje. 

Naravno, mjenjačnice nemaju problem samo u Bjelovaru već u cijeloj državi. Kako piše Jutarnji list, u ponedjeljak ujutro, na pravi dan kada su mjenjačnice otvorile vrata, unatoč tome što više ne smiju pretvarati kune u eure, a što čini 80 posto njihova poslovanja, doznajemo da je većina domaćih mjenjačnica ostala gotovo potpuno bez posla i da su njihove poslovnice sad uglavnom prazne.

Anita Filipović, zaposlenica Mjenjačnice Božo, otvorene prije 25 godina na Vukovarskoj, kaže da su jutros zatvorili svoju drugu poslovnici u Ilici 65.

– Nemamo nikakvu ideju što će biti dalje. Kolege iz Slovenije kažu da je kod njih, nakon uvođenja eura, ostalo tek pet posto svih mjenjačnica, uglavnom u centru grada – govori za Jutarnji list.

Većina vlasnika mjenjačnica s kojima smo razgovarali kaže da bi u Hrvatskoj moglo i dalje poslovati između pet i deset posto poslovnica.

Prema podacima HNB-a, u Hrvatskoj je 1147 ovlaštenih mjenjača, kojima je središnja banka izdala odobrenje za obavljanje mjenjačkih poslova, a zajedno imaju oko 3500 poslovnica i zapošljavaju više od 10.000 ljudi. Među njima oko 900 mjenjača aktivno pruža uslugu mijenjanja strane gotovine, a u prosjeku 86 posto poslovanja odnosi se na promet s eurom, oko 6 posto s američkim dolarom i oko 5 posto sa švicarskim frankom – piše Jutarnji list. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!