Mladi Bjelovarčanin Matko bacio se na proizvodnju gina. Dao mu je poseban, bilogorski ‘štih’!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Posljednjih je godina sve popularnije piće gin. Piće je to koje su prije nekoliko stoljeća kao lijek počeli proizvoditi redovnici i alkemičari diljem Europe, a posebice u Nizozemskoj, Francuskoj i Flandriji. Od pića za koje se vjerovalo da ulijeva hrabrost, ali i pomaže kod kašlja i reume, došao je na zao glas s nadimkom Mother’s ruin (upropastitelj majki) jer se vjerovalo da su zbog njegovog konzumiranja mnoge majke zanemarile i napuštale vlastitu djecu. Danas nije ni na lošem glasu niti se vjeruje da je ljekovit, ali mnogima je posebice u kombinaciji s tonikom omiljeno piće, a i Bjelovar se može pohvaliti time da ima svoj gin. Prije otprilike dvije i pol godine ga je počeo proizvoditi Matko Meštrović koji se na to odlučio jer mu se, kaže, rodila ideja da ljepote krajeva Hrvatske koji su ga očarali pretoči u gin. U ponudi pod nazivom Old hills tako nudi tri gina – mediteranski, planinski i nizinski, a upravo je u nizinskom nastojao u boci obuhvatiti ono najbolje od Bilogore.

-Pošto je naš kraj poznat po medu upotpunio sam ga s propolisom, a tu je bilje poput bazge, matičnjaka, pelina, slatkog pelina, mažurana, kamilice, maka – navodi dio sastojaka Meštrović.

Dio bilja bere sam, dio uzima od lokalnih proizvođača i berača, a pri tome mu je važno sačuvati kvalitetu. Stoga je primjerice kod bazge imao metodu pokušaja i pogrešaka pri čemu je za sušenje shvatio da je pogreška.

-Samu bazgu zalijevam tekućim dušikom kako bi očuvala svježinu i kvalitetu spojeva. Svaku biljku koju stavljamo u gin pomno proučimo kako bi je očuvali na najbolji mogući način prije nego ju pretočimo u gin – ističe Meštrović.

U proizvodnji se koristi tehnikom destilacije pod sniženim tlakom koja je zahtjevnija, ali su tako arome profinjenije i čišće. Iako je na domaćem tržištu sve više malih proizvođača s craft ginovima, Meštrović vjeruje da je to prednost.

-Na neki način je ovo prilika da pokažemo svijetu da imamo vrijedne i lijepe stvari, a u suradnji svih destilatera možemo postići to da se pokažemo u najboljem svjetlu – smatra mladi bjelovarski proizvođač koji je siguran da u tome i njegov gin starih bilogorskih brda ima svoje mjesto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!