Jela od buče, ajvar, domaći umak od rajčice… Evo gdje kod nas možete otići kušati hranu koja ima okus kao bakina
Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Bačak iz Velikog Trojstva otvorena je kušaonica u kojoj će pripremati i posluživati jela i pića iz vlastite proizvodnje. Na taj su način iskoristili vlastita sredstva i 25 tisuća kuna potpore koliko su dobili od Grada Bjelovara, Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar i devet pripadajućih općina. Za početak, kušaonica će funkcionirati po najavama, kaže Goran Bačak.
– Ako ima neka grupa izletnika ili nešto, na našem području, i kad dođe netko od potencijalnih kupaca i zainteresiranih, da ga imamo gdje smjestiti, pokazati što radimo i prerađujemo, a on može probati neko od naših jela ili jela od lokalnih OPG-ova s nekim našim dodatkom – kaže i pojašnjava kako su se oni specijalizirali za proizvode od buče.
Na tom polju sve radi upravo njegova supruga Jasmina, koja će kao i do sada pripremati hranu, prerađivati ju, ali i obrađivati na polju.
– Uglavnom smo mislili da sve ono što mi imamo, da to nudimo. Tikve su nam neka baza s kojom smo krenuli i većinom su to jela vezana uz nju. No, radimo hranu i od onoga što preradimo poput rajčice i umaka tog tipa – priča i napominje kako im je vlastiti posao zadovoljstvo, ali je to posao bez radnog vremena s dobrim i lošim trenucima.
Domaći proizvodi su “in”, napominje Jasmina i dodaje kako je ipak puno popularniji proizvod koji ne samo da je domaći, već se i radi “kako su ga radile naše bake”.
Gradonačelnik Dario Hrebak napominje kako je turizam na kontinentu u počecima, ali je on jedini ispravan. Naime, posljednjih godina sve se češće koristi fraza turistička godina, a ne samo sezona, što znači da turiste u Hrvatsku privlači i kontinentalni sadržaj, koji posljednjih godina buja i na bjelovarskom području.
– Zato se ja zahvaljujem obitelji Bačak što su napravili ovakvo jedno zdanje, gdje ćemo stvarno imati priliku i mogućnost raditi određene turen koje će se prezentirati svim onim gostima koji dolaze u ove sve krasne kuće s bazenima koje su se izgradile u proteklih godinu dana ovdje na Bilogori. Da kompletiramo cijelu priču, da ju zaokružimo, i da počnemo, umjesto igranja s turizmom, stvarati turizam – zaključio je Hrebak i dodao kako će grad i Turistička zajednica na sve moguće načine potpomoći turizmu u i oko Bjelovara.