Što kažete na pileće suhe kobasice?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PLETERNICA – Milan Varešak iz Požeške Koprivnice kod Pleternice od 1997. ima obrt za rasplodna jaja i drži oko sedam tisuća kljunova. Otprilike u to vrijeme se javila i ideja o proširenju proizvodnje. Kao svaki Slavonac i Varešak radi suhomesnate proizvode i neizostavan dio njegovog menija su i kobasice. No, on se odmaknuo od tradicionalnih sastojaka i dimljene kobasice radi od kokošjeg mesa.

-Pošto sam nabavio tu tešku liniju rasplodnih nesilica koje su teške 4 do 4,5 kilograma, pomislio sam zašto ne pokušati proizvesti trajnu kobasicu od kokošjeg mesa – opisuje početak Varešak.

Milan je stoga zasukao rukave i krenuo eksperimentirati te je nakon niza pokušaja došao do prave recepture. Imao je, priča nam, nedoumicu kakvu imaju svi kojima kaže da radi kokošje suhe kobasice.

-Kada nekome spomenem da je kobasa od kokoši svi pitaju što stavljam od masnoće, a na taj način sam i ja razmišljao – kaže Varešak i otkriva nam da od masnoće ne stavlja, ništa.

Iako se kod izrade kobasica ne drži one ‘nema ptice do prasice’, Varešak se pridržava tradicionalnog načina.

-Proces izrade je jednak. Potom se stavlja u pušnicu, daje se 3 do 4 dima ovisno o potrebi i to je izrazito trajni proizvod od mesa kokoši – opisuje proces Varešak.

Konkretno, dvije trećine mesa čini bijelo meso, a preostalu trećinu zabatak. Dodaju se začini, a ključan je proces sušenja i zrenja koje traje 90-ak dana. Ono čega osim masnoće nema su aditivi i konzervansi što je potvrdila i analiza Zavoda za sigurnost i tehnologiju hrane na što su posebno ponosni. Njihove su kokošje kobasice tako zdravija inačica suhomesnatih delicija.

-Zna se da meso peradi ima visok udio bjelančevina i mali udio masnoće što znači da ga mogu konzumirati ljudi koji imaju zdravstvenih tegoba, ali i oni koji iz vjerskih razloga ne jedu neko drugo meso – ističe prednosti svojih neuobičajenih kobasa Varešak.

Kako su suhomesnate kokošje kobasice jedinstven proizvod Vareški su sada u procesu registracije kako s njima mogli izaći i na tržište i podijeliti ih sa svijetom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!