Mliječno veličanstvo: Veće pakiranje ‘preskočilo’ četiri eura, kupujete li ga ili bojkotirate?
Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci cijene maslaca diljem Europe, malo je reći, opako divljaju. Iako je vrijednost ovog ‘mliječnog veličanstva’ oduvijek bila viša od one margarina i zamjenskog maslaca, potrošači, slastičari i pekari strahuju od novih poskupljenja, jer sudeći prema riječima stručnjaka naznaka za prestanak rasta cijena maslaca trenutno na vidiku nema. Prema posljednjim službenim pokazateljima, na godinu se u Hrvatskoj potroši oko osam tisuća tona, od čega u Lijepu našu izvana stigne približno pet tisuća tona.
Oči u oči
Skupoću maslaca kupac će najbolje doživjeti na mliječnom odjelu trgovine, gdje cijene variraju od 2,10 do 2,50 eura za pakiranje od 125 grama maslaca. Ovisno o proizvođaču, za duplo težu gramažu potrebno je izdvojiti od 2,99 eura, preko 3,49, pa sve do 4 eura. Prilikom obilaska trgovina pronašli smo i rekordere, Meggle Premium maslac (250 g) i President Motte (250 g) po cijeni od 4,39 eura, što bi u bivšoj valuti značilo nešto više od 33 kune.
Što se tiče domaćih maslaca, u ponudi je Veronika (250 g) za 3,79 eura, Milka domaći maslac (250 g) za 3,09 eura te Zagrebački maslac (250 g) pa cijeni od 3,69 eura.
Glavni razlozi
Do najsnažnijeg rasta cijena ikad, kažu proizvođači došlo je ponajviše zbog smanjenih zaliha maslaca na europskom području te istovremeno povećane potražnje. Ono što nikako ne ide u korist jednom od omiljenih mliječnih proizvoda svakako je i činjenica da se prerađivači sve više odlučuju za proizvodnju sireva.