Podsjećamo na staru poslasticu punu zdravlja, koju se danas rijetko tko sjeti pripremiti
U davna vremena, stari su govorili da pomažu kod probave, podižu imunitet, pospješuju mršavljenje, čiste krvne žile. Riječ je o pečenim jabukama, koje su nekad slovile za deliciju, ali i ‘prvu pomoć’ u trenucima bolesti. Djecu se odmalena učilo da je jabuka dar prirode, plod prepun minerala i vitamina, pa su osim u sirovima nerijetko uživala i u pečenim jabukama, uz dodatak mrvljenih oraha ili cimeta.
Seljani su jabuke držali u trapovima, odnosno spremištima za hranu. Ljudi bi u zemlji iskopali veću grabu, dno obložili slamom i tako čuvali jabuke, zatim krumpir, repu, ili mrkvu. Trapovi su dakle funkcionirali kao ‘prirodni’ frižideri u kojima ništa nije propadalo i kvarilo se.
Vrste jabuka koje su najbolje za pečenje obično su kisele i blago slatke, uključujući Granny Smith, Honeycrisp, Melrose i Braeburn. Vjerovalo se da pečene jabuke pomažu i pri skidanju povišene tjelesne temperature. Čaj od kora od jabuka pripremao se uvijek dok su djeca, pa i stariji ukućani bili bolesni. U pravilu, pekle su se predvečer i navečer, pa bi poslužile i kao lagana, ali itekako zdrava večera. Da biste ih pripremili, jednostavno ih dobro operite, jabukama uklonite jezgru, stavite u tepsiju i pecite u pećnici desetak minuta.
Prednosti pečenih jabuka su ogromne. U njima se nalaze vitamini i mikroelementi u zaista velikim količinama. Prednjače vitamin C, A, K, vitamini grupe B, magnezij, kalij, fosfor. Tu su i pektini, dijetetska vlakna, antioksidansi. Važno je znati da će organizam sve ove supstance iskoristiti mnogo bolje, nego iz svježih jabuka.