Božićno drvce ste okitili, no kako ga održati i učiniti postojanijim? Imamo riječ stručnjaka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bilo da ste se odlučili za nordijsku jelu ili smreku, svjesni ste da obje vrste u ulozi božićnog drvca imaju određeni ‘rok trajanja’. U izdržljivosti ipak prednjači nordijska jela, dok se za smreku mnogi odlučuju zbog ugodnog, intenzivnog mirisa koji je tijekom nadolazećih blagdana u domovima itekako poželjan. Iako rezana drvca ne mogu ‘živjeti’ vječno, postoje određeni trikovi pomoću kojih ih možete održavati.

– Ključan preduvjet je vrijeme kada se drvce reže. Jele uzgajamo punih 14 godina i uvijek ih režemo što kasnije, jer naši kupcima želimo osigurati što kvalitetnija drvca. Prerano rezana drvca neće dugo izdržati, bez obzira koliko dobro se o njima brinuli. Nordijsku jelu je najbolje staviti u posudu, odnosno stalak s vodom. Redovito zalijevanje je itekako poželjno i bilo bi dobro da je panj stalno u vodi. U prvim danima, jela će vjerojatno popiti svu vodu, pa je važno pripaziti na dolijevanje, kaže Leonard Šćuric.

Nordijska jela je izdržljivija i ne gubi iglice, a isto tako puno duže izdrži u grijanim prostorijama, dok je smreka osjetljiva na promjene temperature i najbolje ju je držati u umjereno grijanoj prostoriji.

– Danas u mnogim domovima imamo podno grijanje, većina ljudi se grije na radijatore ili drva. Naravno da grijanje u zimskom periodu ne možemo ugasiti u potpunosti, no drvca bi trebali postaviti što dalje od glavnog izvora topline, napominje Šćuric.

Dobro bi bilo pažnju obratiti i na izbor lampica koje također imaju velik utjecaj na opstanak drvca. Za ukrašavanje koristite moderne LED lampice za unutarnju upotrebu, jer za razliku od starijih varijanti, razvijaju manje topline.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!