Naša nutricionistica otkrila čak 4 savršena trika kako smanjiti kalorije u božićnim delicijama
Kažu da ljubav ide kroz želudac, a činjenica je da idu i kalorije. Upravo iz tog razloga, kontaktirali smo bjelovarsku nutricionisticu Margitu Zlatić Crnković kako bi, onima koji su ipak malo hrabriji u kuhinji i skloni eksperimentiranju i onima koji paze na kalorijski unos, otkrila manje kaloričnije zamjene za sastojke u receptima za božićne kolače.
-Umjesto maslaca u kolačima bilo bi dobro koristiti jogurt ili što ja više volim – pire od jabuka. Za svaki gram maslaca možete staviti jednak omjer jogurta ili pirena i time ćete onda smanjiti kalorije bez da narušite neki okus. Umjesto šećera optimalno je koristiti brezin šećer koji ima u pola manje kilokalorija ili med ili javorov sirup ili steviju – preporučila je Crnković.
-Ti zaslađivači će vam dati slatkoću i manje kalorija s nižim glikemijskim indeksom, tako da je to bolja opcija u kolačima – dodala je sugovornica.
Budući da kalorije ne dolaze samo iz slatkog, valja obratiti pozornost i na slani dio blagdanskog tanjura. Nasreću, postoji način da i tu „ušparamo“ pokoju kaloriju.
-Ako pričamo o vrhnju koje se koristi u juhama ili umacima, to bih zamijenila grčkim jogurtom ili biljnim vrhnjem koje je isto tako lagano, ali i dalje kremasto – kazala nam je nutricionistica.
Valja voditi računa o kalorijama i kod pripreme mesa.
-Kod pripreme mesa bilo bi dobro izbjegavati prženje. Pecite u pećnici s aromatiziranim začinima tipa ružmarin ili majčina dušica. Na taj ćete način zadržati bogat okus, a smanjiti unos masti – zaključila je sugovornica.