Postaje li purica za Božić luksuz? Provjerili smo kolika je njezina cijena na tržnici, a kolika je trgovačkim lancima
Blagdanski stolovi obično nisu potpuni bez jednog posebnog jela – purice, koja je, uz odojak, pravi klasik tijekom blagdanskih dana. Njezin miris koji se širi iz pećnice, posebno kad je poslužena s mlincima, vraća nas u djetinjstvo i obiteljska okupljanja. Priprema purice zahtijeva nešto više kulinarskog umijeća, a svakako treba posegnuti i dublje u novčanik.
Na Gradskoj tržnici u Bjelovaru cijena doseže visokih 10 eura za kilogram, doduše u trgovinama se može pronaći i za 5 i pol eura po kilogramu. Iako je razlika u cijeni očita, postavlja se i pitanje porijekla mesa.
– Bez obzira na cijenu potražnja je velika, kupci znaju prepoznati ono što je kvalitetno. Mi naše purice hranimo isključivo domaćom hranom te su uzgajane na slobodi – ističe jedan od prodavača na tržnici.
Kada govorimo o pripremi, najčešće se purica priprema u pećnici, savjetuje se pečenje na svinjskoj masti uz povremeno okretanje. Savjet koji morate imati na umu jest; koliko purica ima kilograma, toliko se sati mora peći. Ukoliko je purica prevelika za pećnicu možete ju speći i na ražnju.
Naravno, u oba postupka nemojte zaboraviti dobro nasoliti puricu i obogatiti drugim začinima.