Vrijeme je za božićno drvce, uzgajivač savjetuje na što obratiti pažnju pri kupnji
Do Badnjaka je preostalo svega nekoliko dana. Osim u kupovinu poklona, većina sugrađana odlazi i u potragu za idealnim božićnim drvcem. I dok smreka predivno miriši, nordijska jela je izdržljivija. O čemu sve treba voditi računa pri kupnji jele ili smreke, otkiva dugogodišnji uzgajivač s bjelovarskog područja.
– Kod izbora jele, važno je voditi računa da vrh bude pravilan. Forma drvca je pak stvar izbora, sviđa li se kupcu ili ne. Gornje strane iglica su kod jele tamnozelene boje, a ispod srebrnaste. Bujna je i ima velik, široki panj, pa na umu svakako treba imati nasađivanje na stalak, za što će možda biti potrebna sjekirica ili motorna pila, kaže Leonard Šćuric, uzgajivač nordijskih jela, pojasnivši glavne razlike između smreke i jele.
– Smreka ima intenzivniji miris koji se osjeća čak i na otvorenom prostoru. Mana joj je što se iglice vrlo brzo počnu trusiti, pa ukućani imaju pune ruke posla. Dok se nakon blagdana iznosi van, iglice baš jako otpadaju. Dakle, unaprijed treba računati na čišćenje. Lijep miris ima i jela, iako ne prejak. Bolje podnosi blagdane, dugotrajna je. S vremenom jela počne mijenjati boju, no iglice ne padaju kao sa smreke, kaže Šćuric, naglasivši da od samog starta planiranja kupnje božićnog drvca treba voditi u obzir uzeti veličinu prostorije u koju će smreka ili jela biti smještena.