Tražite savršen slatki kruh za vaš blagdanski stol? Zaustavite potragu, food blogerica otkriva savršen recept

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pred nama je najveseliji, ali svakako najslađi blagdan. Za Božić su neizbježni suhi kolači, ali ono što je svakako uvijek popularno je Panettone-slatki kruh. Svoje korijene vuče iz Italije, ali posljednjih godina sve je traženiji i kod nas. No, da ne gubite glavu (i novce) tražeći ih po lokalnim trgovinama, donosimo vam recept food blogerice Gurmanke – provjeren, brz i ukusan. U nastavku slijedi recept, a vi nam svakako javite kako je ova blagdanska poslastica ispala u vašoj kućnoj radinosti.

 Priprema: 15 minuta
 Kuhanje / pečenje: 45 minuta
 Ukupno vrijeme: 1 sat
 Broj serviranja: 16 kriški

Oprema:

  • Kalup za panettone ili okrugli kalup za torte promjera 20 cm

Sastojci

Tijesto

  • 400 g glatkog brašna
  • kocka svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 150 ml tople vode
  • 110 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 2 cijela jaja + žumanjak
  • žlica arome vanilije
  • korica naranče i limuna -naribana
  • 200 g komadića čokolade ili kandiranog voća -prema vlastitom izboru

Preljev

  • bjelanjak
  • 3 žlice mljevenih badema ili oraha
  • 3 žlice šećera u prahu
  • nekoliko cijelih badema

Upute

Tijesto

  • Od tople vode, kvasca i žlice šećera napravite kvas koji ostavite desetak minuta da nabubri.
  • Sve ostale sastojke za tijesto pomiješajte i dodajte uzdignuti kvas te mijesite pomoću miksera dok ne dobijete glatku smjesu koja je dosta mekana i mokra, ali to neka vas ne brine jer takva mora i biti. Sada umiješajte voće ili komadiće čokolade te sve dobro promiješajte.
  • Tijesto pokrite i ostavite na toplom da se digne, premijesite ga i stavite u kalup koji ste odabrali za pečenje.
  • Ponovo ga dižite dok se ne utrostruči te lagano premažite preljevom na koji rasporedite nekoliko cijelih badema i sve obilno posipajte šećerom u prahu.
  • Panettone pecite na 190°C oko 45 minuta ovisno o vašoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Svakako ga dobro ohladite prije rezanja i serviranja da vam presjek bude što ljepši i nemojte se žuriti kao ja jer sam željela što prije slikati ovaj zaista ukusan i aromatičan kolač.

    Dobar tek!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!