Cijenim rad hrvatskih seljaka, ali pohlepni su. Evo kako je kod nas u Njemačkoj
Tema o tomu je li isplativije nabaviti živog odojka i proći čitav proces pretvaranja u nezaobilaznu blagdansku deliciju u vlastitom aranžmanu ili ga gospodski preuzeti iz mesnice, pa čak i restorana, izazvala je brojne komentare. Od toga da dio naših čitatelja niti pod prijetnjom oružjem ne bi pristao na odojka u čijem pečenju nije osobno sudjelovao, sve do onih kojima je postupak prerade predugačak i preskup.
Kako to već i biva, javio se i velik dio poznavatelja cijena odojka koji se nisu mogli načuditi cijenama koje smo mi naveli, a kretale su se od četiri pa sve do osam eura. Naravno, na društvenim mrežama velik je broj stručnjaka kojima je naša procjena da je cijena do šest eura po kilogramu žive vage odojka dovoljno isplativa za obradu i pečenje u vlastitom aranžmanu.
No, nama je uvjerljivo najzanimljiviji komentar bio onaj stanovitog Gorana koji ne samo da živi u Njemačkoj, nego u tom nekadašnjem, a donekle i današnjem raju za hrvatske radnike, peče odojke.
Za usporedbu stanja hrvatskog i njemačkog tržišta odojaka teško da možemo pronaći boljeg stručnjaka. Goran je, usto, i slikao odojke koje peče, što nam je poslužilo kao svojevrsna diploma.
Goran smatra da su domaći svinjogojci pretjerali s cijenama, unatoč konstantnim poskupljenjima.
U Njemačkoj, prema njegovim riječima, cijene su znatno niže. Cijena očišćenog odojka na farmama iznosi od 4,50 do 6,20 eura po kilogramu. Pečeni odojak od 19 do 21 kilogram košta oko 250 eura.
“Podržavam seljake, ali ovakve cijene u Hrvatskoj su pohlepa i bezobrazluk,” istaknuo je Goran. Dodao je kako razumije troškove proizvodnje, ali smatra da trenutne cijene obeshrabruju kupce.
„Ma kupio bih nikada… Podržavam seljake, ali ne bih ga kupio po toj cijeni makar ga nikada u životu ne jeo.. Osobno ja pečem i prodajemo u Njemačkoj i cijena pečenoga odojka je 250 za cijelo, na ražnju je 19 do 21 kg očišćeno. Na farmama je cijena od 4,50 do 6,20 očišćeno. Dakle ovo kod nas je samo pohlepa i bezobrazluk…”, napisao je Goran u originalu.