Evo koje sve zdravstvene dobrobiti skrivaju glavne dekoracije Noći vještica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uoči blagdana Svih svetih, mladi sve više obilježavaju Noć vještica. Prema katoličkim službenicima, radi se o poganskom blagdanu koji se izravno suprotstavlja blagdanu Svih svetih. Oni koji se pak ne zamaraju time, maskiraju se, gledaju horor filmove te rezbare bundeve.

Rezbarenjem bundeva istjeruje se loše vrijeme kako bi žetva bila što bolja, barem su tako vjerovala plemena koja su započeli svetkovinu. Mi smo se odlučili kloniti praznovjerja, stoga smo kontaktirali bjelovarsku nutricionisticu Margitu Zlatić Crnković i zamolili ju da nam ispriča više o zdravstvenim dobrobitima bundeve.

Zdravstvene dobrobiti bundeve

-Bundeva je izuzetno niskokalorična, u 100 grama je svega 26 kcal energetskog unosa, što ju čini savršenim izborom za sve one koje žele smanjiti unos kalorija iz bilo kojeg razloga, a istovremeno žele uživati u ukusnim jelima – poručila je nutricionistica.

Osim što je niskokalorična, bogata je prehrambenim vlaknima koja su ključni faktor u održavanju zdravlja probavnog sustava te pomažu u održavanju osjećaja sitosti.

-Moramo istaknuti i njen izuzetno visok sadržaj vitamina A, vitamina koji je topiv u mastima i koji dolazi u obliku beta karotena, a ključan je za zdravlje očiju, a osim toga i za jačanje imunološkog sustava i održavanju zdrave kože. Također, bundeva sadrži i vitamine C i E koji su poznati po svojim antioksidativnim svojstvima i oni pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji štete stanicama – pojasnila nam je Crnković.

Bogata je i mineralima, pogotovo magnezijem i kalijem. Kalij pomaže u regulaciji krvnog tlaka, a magnezij je tu da podrži zdravlje kostiju i mišića. Crnković naglašava kako je bundeva bogata i folatom koji je od iznimne važnosti za trudnice, budući da pomaže u razvoj fetalnog živčanog sustava.

-Zanimljivo je da bundeva sadrži i aminokiselinu triptofan. Triptofan je aminokiselina koja je važna u proizvodnji serotonina, a za serotonin je poznato da se još zove i hormon sreće tako da jedući bundevu poboljšat ćete svoje raspoloženje i smanjiti stres – kazala nam je sugovrnica.

Priprema

Kako nam ističe sugovornica, u kulinarskom kontekstu bundeva je iznimno svestrana namirnica.

-Može se zaista pripremiti na razno razne načine, od juha i variva pa sve do pečenja i pirea – poručila je nutricionisitca i naglasila da se može koristiti u pitama i kolačima.

-Njena blaga slatkoća i kremasta struktura čine ju savršenim sastojkom za razno razne recepte. Po internetu i društvenim mrežama dijele se svakakvi recepti s bundevom. Tako da definitivno ako još niste, malo zavidite u svijet recepata s bundevom. Nećete požaliti – dodala je.

Sjemenke

Osim same bundeve, valja spomenuti i sjemenke bundeve koje u sebi također skrivaju mnoštvo zdravstvenih dobrobiti.

-Nikako ne smijemo zaboraviti to su sjemenke bundeve koji su pravi nutritivni bomboni. Bogati su zdravim masnim kiselinama, zdravim proteinima i cinkom. Sjemenke bundeve tako možete grickati same ili dodavati u salate, jogurte ili smoothie – zaključila je sugovornica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!