Bjelovarski paviljon upravo zablistao u purpurnoj boji, otkrivamo koji je povod

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski paviljon upravo je zablistao u purpurnoj boji, a osvijetljen će biti sve do 21.30h. Povod je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv poliomijelitisa ( World Polio Day), a glavni “krivac” za novu boju paviljona je bjelovarski Rotary klub.

Upravo danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv poliomijelitisa, odnosno dječje paralize. Riječ je o bolesti od koje je još 1985. godine u svijetu dnevno obolijevalo tisuću djece, uz visok mortalitet od 5 do 10 posto uglavnom kao posljedica zatajenja mišićna nužnih za disanja. Kako protiv ove bolest ni danas nema lijeka, postavljen je ambiciozan zadatak iskorjenjivanja bolesti kroz program cijepljenja. Ovaj dan obilježava i Rotary International.

O opsegu programa koji Rotary provodi sa svojim partnerima možda najbolje govore brojevi – do danas je kroz ovaj program cijepljeno skoro tri milijarde djece u 122 zemlje. Upravo zahvaljujući sveobuhvatnom programu cijepljenja od tri divlja soja polio virusa, dva su tipa u cijelosti nestala. Uz ukupna ulaganja od 2.5 milijarde dolara danas je broj slučajeva poliomijelitisa reduciran za 99.9 posto. Bolest je prisutna u još u samo nekoliko zemalja svijeta (Pakistan, Afganistan) s ukupno registriranih manje od 30 slučajeva u 2022.g. – ističe Zrinko Arvay, predsjednik Rotary centra Bjelovar.

U vrijeme velikih migracija uzrokovanih ekonomskim razlozima, ratnim sukobima i klimatskim promjenama, nastavlja Arvay, podjednako je važno nastaviti cijepljenje u našoj zemlji, ali i uložiti dodatne napore u cijepljenje djece u zemljama u kojima još ima dječje paralize.
Članovi Rotary kluba Bjelovar će i ove godine, kao i svih godina do sada, donacijom u Rotary Polio Fond osigurati sredstva za cijepljenje 300 mališana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!