Kapela dobila zeleno svjetlo za kredit od milijun eura, stanovnici ovih mjesta najviše mu se raduju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vlada Republike Hrvatske odobrila je Općini Kapela kredit od milijun eura kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za financiranje kapitalnog projekta rekonstrukcije nerazvrstanih cesta. Ova odluka donesena je na sjednici Vlade održanoj u četvrtak, a kredit će omogućiti realizaciju važnih infrastrukturnih projekata u općini.

Spomenutim kreditom financirat će se izgradnja ceste koja povezuje Pavlin Kloštar, Gornje Sredice i Kapelu. Raspisana je javna nabava za ovu 9,5 kilometara dugu prometnicu, a ako sve prođe kako treba, radovi bi mogli započeti još tijekom ove godine. Nova prometnica poboljšat će povezanost lokalnih naselja, olakšati svakodnevni život stanovnicima i potaknuti gospodarski razvoj područja.

Kredit od milijun eura otplaćivat će se 15 godina, bez počeka, uz fiksnu kamatnu stopu od 3,10 posto. Općina će tromjesečno otplaćivati jednak iznos rate, a godišnji anuitet iznosi 6,72 posto općinskog proračuna, što je unutar zakonski propisanih granica.

Zaduženje je usklađeno s odlukom Općinskog vijeća donesenom u srpnju 2024. godine, te ne prelazi 20 posto proračunskih prihoda, koji su u 2023. godini iznosili nešto više od 1,25 milijuna eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!