Snaga sporta: Pomozite da vrhunska gimnastičarska priča zaživi i u drugim gradovima županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gimnastički klub Bjelovar nedavno je s ponosom obilježio iznimno uspješne četiri godine rada, odnosno treniranja s više od 100 članova po sezoni. Zahvaljujući vrijednoj, dinamičnoj ekipi koja razvoju ovog bazičnog sporta pristupa s velikim entuzijazmom, nakon Bjelovara gimnastičarski „boom” širi se i na ostale gradove u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Najkasnije do kraja studenog, priliku za bavljenje gimnastikom dobivaju i djeca od 4 do 14 godina s područja Daruvara i Grubišnog Polja.

osnivači GK Bjelovar: tajnik Ivan Nikolić, predsjednik Tomislav Cug i potpredsjednik Zoran Pajić

 

Postignut dogovor

– Prije nekoliko dana smo obavili razgovor s gradonačelnicima i ravnateljima škola. Termini su osigurani, interes itekako postoji i veseli nas što uskoro krećemo s pokretanjem univerzalne Sportske škole gimnastike. S obzirom da se u tim gradovima trenutno ne provode aktivnosti za predškolce i školarce vezane za bazične sportove, uspješno smo dogovorili detalje i uvjete za održavanje redovitih treninga. Preostaju nam još Čazma i Garešnica, za koje vjerujemo da će naš prijedlog prihvatiti raširenih ruku, kaže Zoran Pajić, potpredsjednik GK Bjelovar.

U početku, u nova županijska središta gimnastike odlazit će treneri iz Bjelovara, no krajnji cilj je u Daruvaru i Grubišnom Polju, a potom i u Čazmi te Garešnici osigurati postavu stalnih trenera. Kako se priča o gimnastici polako diže na ozbiljnu županijsku razinu, budući treneri neće raditi kao honorarci, već stalno zaposleni.

Edukacija trenera

– Bez obzira na završen Kineziološki fakultet, da bi postao učitelj gimnastike, trener mora završiti školu za gimnastičkog trenera. GK Bjelovar će pomoći i u tom pogledu, odnosno osigurati i ponuditi školovanje, dodaje Pajić.

Bjelovarski gimnastičari i gimnastičarke privremeno treniraju u dvorani u obližnjem Klokočevcu, odakle bi se u lipnju slijedeće godine trebali vratiti u svoje sjedište, novoobnovljenu dvoranu Hrvatskog Sokola. Za očekivati je skorašnju javnu nabavu za završetak treće faze uređenja, odnosno opremanje dvorane.

– Kada se uselimo u naš stari – novi prostor, vjerujemo da će priča vezana za bjelovarsku gimnastiku doslovno eksplodirati. Tada ćemo zaista moći koristiti pune kapacitete, jer smo trenutno ograničeni terminima. Interes je ogroman i željeli bismo treniranje omogućiti svima. Zahvaljujući treneru Tigranu Goričkom iz Zagreba, koji nam je pomogao osmisliti raspored i izgled nove dvorane, svaka sprava i oprema će u tzv. Sokolani sjesti na svoje mjesto. Riječ je o relativno malog dvorani i prava je umjetnost pronaći najbolje rješenje, kaže Tomislav Cug, predsjednik GK Bjelovar, naglasivši kako će opremanje nove bjelovarske dvorane financirati Ministarstvo turizma i sporta.

S druge strane, nizozemska fondacija „Sports for Children” (SfC) sa sjedištem u Eindhovenu osigurala bi gimnastičarsku opremu za ostale gradove. Iako fondaciju nudi šleper opreme vrijedan više od 50 000 eura, za isporuku donacije potrebno je osigurati određene financijske preduvjete.

– Da bismo dobili tu opremu, GK Bjelovar mora raspolagati s donacijom od minimalno 5 000 eura, a tu je i pokrivanje troškova prijevoza. Dakle, dolazimo do iznosa od oko 10 000 eura. Vidjeli smo da u Daruvaru i Grubišnom Polju ne postoji potreba za korištenjem kompletne gimnastičarske opreme, pa bi dio bio preusmjeren u Čazmu i Garešnicu. Velika bi šteta bila ne iskoristiti tako dobru mogućnost. Ovim putem apeliramo na dobrostojeće tvrtke da nam izađu u susret i pomognu pri realizaciji plana, čiji će najveći benefit osjetiti djeca, njihova motorika, zdravlje i fizički razvoj. Dokazano je da su djeca koja prođu bazične sportove kasnije uspješnija u nekim drugim, za koje se možda u jednom trenutku opredijele, naglašava potpredsjednik kluba, otkrivši kako se bliži i osnivanje Gimnastičarskog saveza Bjelovarsko – bilogorske županije, koji će biti dodatna pomoćna karika u apliciranju novih projekata i programa.

 

FOTO: ustupio GK Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!