[FOTO] U uredu župana ugostili 14 jubilarnih darivatelja krvi – neki darovali krv čak 125 puta!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj već se godinama obilježava 25. listopada. Povodom tog dana, danas (23. listopada) zamjenica župana, Marija Jungić ugostila je 14 jubilarnih dobrovoljnih darivatelja krvi te predstavnike članova Društva Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije. Među dobrovoljnim darivateljima istaknuli su se i oni koji su 125 puta darivali krv, odnosno, gotovo svoj čitav život pomažu drugima.

– Republika Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja ima dostatne količine krvi, međutim primjećuje se zadnjih par godina pad mlađeg broja darivatelja. Voljeli bismo de se ovakvim skupom apelira na mlađu generaciju kako bi se priključila tim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi i da ni u budućnosti Hrvatska nema s tim problem. Svim darivateljima krvi koji se već desetljećima brinu da nitko od nas ne ostane bez krvi u trenutcima kad nam je najpotrebnija BBŽ iskreno zahvaljuje i upućuje čestitke povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi – uvodno je istaknula Marija Jungić.

Predsjednica Crvenog križa također je čestitala jubilarnim donatorima te istaknula važnost ovog plemenitog čina.

– Ponosni smo jer slavimo 146 godišnjicu Crvenoga križa, a ovo je postalo nekako i tradicionalno vrijeme kada se nađemo jedanput godišnje i kada se poklonimo vama, darivateljima krvi koja je nezamjenjiva – istaknula je Karmela Caparin.

Ne postoji tvornica niti tehnologija koja može stvoriti ovu dragocjenu tekućinu, zbog čega je ključno i dalje isticati važnost darivanja krvi.

– Punu 71 godinu Crveni križ organizira u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba akcije prikupljanja krvi. I kao što smo već prije rekli, među rijetkim smo državama koje imaju osiguranu samodostatnost u našem sustavu zdravstva u vidu potrebe za krvlju. Vjerujem da naših pet i pol tisuća doza koje prikupimo na području županije svakako pridonose toj samodostatnosti – zaključila je Melita Lozina ravnateljica Crvenog križa.

Svoju životnu priča s nama je podijelio i Vladimir Špiranac, koji krv donira od svoje 20 godine, a do sada je donirao 126 doza.

– Od 1981. godine sam počeo darivati krv, ja sam od 16 godine postao invalidna osoba, ali sam stalno davao krv. Prije su bile akcije dva puta godišnje, a nikad se nisam brinuo za brojku, da to bude recimo 50 davanja ili više. Uvijek kada je bila akcija sam se odazivao i išao sam s time da pomognem nekim ljudima kojima je potrebna krv da im se spasi život – zaključuje naš sugovornik.

Vladimir Špiranac

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!