Znate li tko plaća najskuplji, a tko najjeftiniji plin u našoj županiji? Imamo sve detalje.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Znate li da sva kućanstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije ne plaćaju jednaku cijenu plina, nego ona ovisi o tomu tko je opskrbljivač i tko je operater distributivnog područja. Koristeći se alatom Hrvatske energetske regulatorne agencije, istražili smo kome će u našoj županiji zima biti najjeftinija, a kome najskuplja. Naravno, kada je riječ o kućanstvima koje kao energent za grijanje koriste plin, a ne električnu energiju.

U izračunu smo koristili količinu od 12.500 kWh toplinske energije godišnje, što je referentna vrijednost jer približno odgovara prosječnoj potrošnji kućanstva koje koristi plin za grijanje, kuhanje i pripremu tople vode. Ovakva potrošnja obično pokriva potrebe prosječne obitelji u kući od oko 100 do 150 kvadratnih metara tijekom cijele godine. Na primjer, 12.500 kWh plina omogućilo bi grijanje stambenog prostora te pripremu tople vode za obitelj od četiri člana u prosječnim uvjetima.

Najniža cijena zabilježena je u Čazmi, gdje je operater operater distribucijskog područja Čaplin, a godišnji trošak iznosi 659,67 eura. S druge strane, najviša cijena plina je u Bjelovaru, pod ingerencijom Gradske plinara Bjelovar, a riječ je o 695,11 eura.

U Daruvaru i Grubišnom Polju račun će iznositi iznosi 681,99 eura, a operater distribucijskog sustava je HEP-plin. U Garešnici je operater Plin d.o.o., a cijena je 685,92 eura godišnje.

Sve navedene cijene uključuju PDV te troškove energije, opskrbe i distribucije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!