U našoj županiji nedostaje 6.501 stan, a godišnje ih se gradi 200-tinjak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno nedostaje 6.501 stambena jedinica. Toliko bi stanova trebalo biti izgrađeno kako bi županija dostigla europski prosjek od 2,3 osobe po kućanstvu. S obzirom na to da se godišnje u našoj županiji i u najboljim godinama izgradi 200-tinjak stanova, trebalo bi nam nekoliko desetljeća da se u potpunosti riješi stambeni jaz.

Svaki peti stan ne koristi se za stanovanje

Istovremeno, 20,2 posto stambenih jedinica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne koristi se za stanovanje. Riječ je o nekretninama koje nisu aktivirane ili o obiteljskom turističkom smještaju te o stanovima koji služe za obavljanje djelatnosti. Aktivacija tih praznih stambenih jedinica kroz porezne poticaje i program priuštivog najma mogla bi znatno smanjiti stambeni jaz.

Priuštivo stanovanje po Bačićevom modelu

Priuštivost stanovanja jedno je od gorućih pitanja u Hrvatskoj i šire, a Vlada predvođena ministrom graditeljstva Brankom Bačićem predstavila je u petak Nacionalni plan stambene politike do 2030.

Plan vrijedan 1,2 milijarde eura sastoji se iz niza mjera za rješavanje problema na tržištu nekretnina, upravo poput visokih cijena stanova i aktivacije praznih nekretnina.

Tri glavna cilja plana su priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i osiguranje prostora za stanovanje. Priuštivo stanovanje usmjereno je na stvaranje uvjeta za mlade obitelji i kućanstva s ispodprosječnim prihodima kako bi trošili do 30 posto svojih prihoda na stanovanje. Država planira uvesti Program priuštivog najma, koji će omogućiti povoljniji najam stanova za one koji ne mogu priuštiti kupnju stana.

Aktivacija praznih stanova

Na razini Hrvatske, čak 40 posto stambenog fonda ne koristi se za stanovanje. Kako bi se riješio ovaj problem, planira se aktivacija praznih stanova putem poreznih poticaja i javno-privatnog partnerstva. Vlasnicima stanova koji nisu u funkciji više od dvije godine, država će putem APN-a ponuditi model u kojem će ti stanovi biti iznajmljeni po povoljnim uvjetima.

Plan također predviđa gradnju osam tisuća novih stanova kroz programe poticane stanogradnje (POS), od kojih će polovica biti namijenjena za prodaju, a druga polovica za najam po povoljnim uvjetima. Pored toga, najmanje 1.200 državnih stanova bit će obnovljeno i ponuđeno za najam, dok će privatni investitori biti potaknuti na gradnju stambenih jedinica uz olakšan pristup zemljištu, pod uvjetom da dio stanova bude rezerviran za priuštivo stanovanje.

Porezne olakšice i ruralna područja

Kupci prvih nekretnina imat će koristi od povrata polovice iznosa PDV-a, čime će se smanjiti troškovi kupnje stana. Ako se nekretnina kupuje od fizičke osobe, povratit će se porez na promet nekretninama. Dodatne mjere uključuju olakšavanje gradnje obiteljskih kuća u ruralnim područjima, posebno u regijama poput Like, Slavonije i Dalmatinske Zagore, a olakšani uvjeti gradnje trebali bi pomoći u demografskoj obnovi tih područja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!