Bogat izbor cvijeća, ali je krizanteme ‘satrlo’ vrijeme. Hoće li i naše novčanike?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Broje se posljednji dani do blagdana Svih svetih i iako većina kupovinu cvijeća za grobove najmilijih ostavlja za posljednje dane, pripreme, a time i prodajna sezona su počeli. To znači i da bjelovarski uzgajivač cvijeća Dalibor Remenar sada treba naplatiti višemjesečni trud oko maćuhica, multiflora, grandeflora, špina i krizantema. No, blagdan čeka u tmurnom raspoloženju.

-Jako puno cvijeća nam je propalo, krizantema i špina i to od nametnika, bolesti, nedostatka vode, jakih vrućina. Špricaš, krizantema izgori, katastrofa. Dva plastenika puna su mi propala, ostao je samo jedan plastenik krizantema, a i on je li,la – razočaran je bjelovarski uzgajivač.

Tako lošu proizvodnu godinu ne pamti.

-Što se tiče krizantema ovih 26-27 godina koliko radimo je uvijek nekako bilo, dalo se nekako izgurati, ali ova godina je baš specifična. Morali smo špricati protiv nametnika i bolesti, sunce ju je spalilo bez obzira na mreže i sve, jednostavno nije išlo. Imamo i navodnjavanje, ali krizantema se dolje kuha, gore ju prži, boleštine dolaze. Katastrofa – opisuje stanje Remenar.

I nije Remenar jedini. Kraljica svisvetskog cvijeća, krizantema nije uspjela uzgajivačima diljem zemlje, neki su je počupali i prekrižili mjesecima prije prodajne sezone. Vidjeli su da ne ide. Nasadi su propadali i sigurno je da će krizanteme, barem one domaće, biti znatno manje. No, konačnu cijenu neće platiti potrošači.

-Mi cijenu ne možemo dizati iznad 1,5 eura do dva iako su ulazni troškovi porasli i sama proizvodnja je skupa, od špriceva do same vode – kaže Remenar svjestan kupovne moći onih koji kod njega dolaze po cvijeće.

Očekivanja od blagdana i ostatka sezone

No, vremena za plakanje nad izgubljenim krizantemama nema. Valja porezati što se može, odraditi blagdan i nastaviti raditi.

-Idemo dalje. Ovome nema oporavka, punimo plastenike za proljeće, a kakvo će ono biti to je opet upitno. Prošla godina je bila relativno dobra, dosta robe je ostalo, ali dosta se i prodalo – priča taj bjelovarski uzgajivač u jeku priprema za blagdan Svih svetih.

Maćuhice i multiflora su srećom prošle bolje od krizantema i njih za prodaju ima. Remenari ih prodaju uglavnom na tržnicama i kućnom pragu gdje ćete za jednu maćuhicu morati izdvojiti 40 centi, a za multifloru ovisno o veličini od 5 do 7 eura. Dio cvijeća se pak proda u većim količinama.

-Prodaja je pod navodnicima na veliko jer je to 20, 300 do 500 komada maćuhica što ljudi uzimaju za restorane i za razne farme jer si ih žele uljepšati. Rijetko tko od cvjećara uzima maćuhicu dok je za krizantemama velika potražnja, zovu, pitaju za nju, ali je nema, jednostavno je nema – kaže Remenar.

Izgubljenu domaću proizvodnju će možda nadoknaditi uvoz, pretpostavka je da se u uobičajenim proizvodnim godinama uveze krizantema vrijednih oko milijun eura. Domaći uzgajivači upozoravaju da prodaja posljednjih godina opada i da domaćem cvjećarstvu ne cvate cvijeće, a nadaju se da će ove sezone uspjeti prodati što više svog domaćeg cvijeća unatoč gubicima koje su pretrpjeli zbog krizantema.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!