Strah vas je visokih računa? Otkrivamo kako izračunati trošak plina ove zime

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Želite li saznati koliko ćete platiti za potrošeni plin, postoji vrlo jednostavan način da to izračunate putem internetske stranice Hrvatske energetske regulatorne agencije. Za to vam je potrebno nekoliko osnovnih podataka, poput opskrbljivača, godišnje potrošnje i tarifnog modela.

Prvi korak: Pronađite svog opskrbljivača

Podatak o svojem opskrbljivaču možete naći na zadnjem računu za plin. Primjerice, za područje Bjelovara opskrbljivač je E.ON PLIN d.o.o., dok je operator distribucijskog sustava Gradska plinara Bjelovar.

Drugi korak: Unesite svoju godišnju potrošnju

Godišnja potrošnja plina, izražena u kWh, također se nalazi na vašem računu ili je dostavljena od strane vašeg opskrbljivača. Ako taj podatak nemate, možete koristiti procijenjeni iznos. Na primjer, ako je vaša potrošnja 12.500 kWh godišnje, unesite taj broj u alat na stranici.

Treći korak: Izračunajte trošak

Nakon što unesete potrošnju, alat će izračunati koliko ćete platiti za plin prema aktualnim tarifnim stavkama. Na primjer, za godišnju potrošnju od 12.500 kWh u tarifnom modelu TM2, prema trenutnim cijenama, godišnji iznos bi iznosio 559,92 eura s PDV-om i subvencijom. Tarifa varira ovisno o datumu, pa za period od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2025. iznosi 0,0410 EUR/kWh, dok je fiksna mjesečna naknada 1,73 EUR.

Izračun mjesečne potrošnje

Ako želite izračunati mjesečni račun, samo unesite mjesečnu potrošnju u kWh. Na primjer, za 1.000 kWh, mjesečni račun s PDV-om i subvencijom iznosi 44,87 EUR. Ovaj alat je praktičan jer odmah daje točne troškove na temelju važećih tarifa.

Preračunavanje između m3 i kWh

Ako znate svoju potrošnju u m3, alat nudi i mogućnost preračunavanja u kWh. Gornja ogrjevna vrijednost (GOV) plina iznosi 11,5 kWh/m3. Tako, na primjer, 1.000 m3 plina odgovara 11.500 kWh.

Ovim jednostavnim koracima možete izračunati trošak plina za svoju kuću ili stan i planirati troškove.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!