Novi kadar u hitnoj: Prva četiri specijalista hitne medicine u ponedjeljak kreću na teren, evo o čemu je riječ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U ponedjeljak će četiri bjelovarska specijalista hitne medicine dobiti nove ovlasti koje im omogućuju samostalno pružanje terapije pacijentima. Ova promjena dolazi kao rezultat nedavnih izmjena Zakona o sestrinstvu koji daje pravo medicinskim sestrama i tehničarima s prvostupničkom diplomom i specijalizacijom iz hitne medicine da primjenjuju terapiju bez liječničkog nadzora. Time se značajno poboljšava efikasnost hitnih intervencija u situacijama gdje je vrijeme ključno.

Tim bez liječnika

Zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Branko Novković naglašava važnost ovog koraka ističući da su dosad takvi zadaci bili rezervirani isključivo za liječnike.

– Do sada se sve što je uključivalo intravensku ili intramuskularnu primjenu lijekova smatralo isključivo liječničkim poslom. S novim ovlastima specijalisti hitne medicine moći će u hitnim situacijama poput anafilaktičkog šoka ili politrauma pacijentima dati potrebne lijekove – naglasio je Novković.

Ovaj iskorak posebno je važan za tzv. Tim 2 koji izlazi na teren bez liječnika.

– Tim 2 je sastavljen je od medicinskih sestara i tehničara, ali bez liječnika, što je dosad značilo da iako su tehničari  znali točno što pacijentu treba, nisu imali zakonsko pravo dati potrebnu terapiju. To je bilo stresno za osoblje, ali i za same pacijente – dodao je Novković.

Trenutno su na području županije četiri prvostupnika sestrinstva završila edukaciju za specijaliste hitne medicine, dok još dvoje uskoro kreće na dodatno usavršavanje. Planirano je ukupno 10 specijalista za područje Bjelovarsko-bilogorske županije, a ti stručnjaci će raditi unutar Timova 2, s obzirom na to da ovaj tim ne uključuje liječnika.

Proširenje ovlasti medicinskih sestara

– Specijalisti hitne medicine neće ulaziti u liječnički posao, nego će se jednostavno proširiti poslovi medicinskih sestara i tehničara – kazao je Novković osvrnuvši se na problem liječničkog kadra koji postaje sve izraženiji. Kako je upozorio, manji gradovi u blizu Zagreba još uvijek uspijevaju privući dio liječnika, no dugoročno gledano ovaj problem bi mogao postati još izraženiji.

– Nedostatak liječnika postajat će sve veći u idućih pet do deset godina. Mnogi mladi liječnici žele specijalizirati određene grane medicine, ali rijetki biraju hitnu medicinu. Zbog toga će medicinske sestre i tehničari postajati sve važniji jer će možda u budućnosti sami ostati na terenu – napomenuo je Novković dodajući kako usavršavanje prvostupnika sestrinstva otvara i pitanje širenja hitne službe.

– Ako školujemo 10 specijalista hitne medicine, postavlja se pitanje gdje će raditi jer Tim 2, u kojem mogu raditi, postoji samo u Bjelovaru, a za organizaciju smjenskog rada jednog tima je dovoljno pet osoba. Ili ćemo izmijeniti pravilnik da im omogućimo rad u ostalim timovima ili ćemo proširiti mrežu hitnih timova, što bi bilo puno bolje rješenje jer bi tako hitna služba postala dostupnija – zaključio je Novković.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!