Pečeni kesteni okupirali gradske parkove: Doznajte zašto ih morate uvrstiti u svoj jelovnik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dolaskom jeseni gradske parkove diljem hrvatske prožeo je miris pečenih kestena. U Bjelovar su stigli početkom listopada, o cijeni koja je veća nego u nekim dijelovima Zagreba već smo pisali, no to trenutno nije tema.

Zanimalo nas je koliko je omiljena jesenska poslastica (ne)zdrava, stoga smo odgovore potražili kod bjelovarske nutricionistice Margite Zlatić Crnković.

-U prvom redu treba reći da da, izuzetno je bogat ugljikohidratima, ali to ga čini odličnim izvorom energije. U 100 grama kuhanog kestena ima oko 200 kcal i on je zapravo savršen međuobrok za one koji žele održati svoju tjelesnu masu – rekla nam je Crnković.

Istini za volju, da, kesten je bogat ugljikohidratima. Kako nam tumači sugovornica, važnije je što pojedete prije ili poslije tih kestena, tako da nije realno kriviti kestenje za debljanje.

-Osim ugljikohidrata, kesten zadrži i značajnu količinu prehrambenih vlakana. Ima oko 8 grama prehrambenih vlakana na 100 grama kestena. Tako da ta vlakna su vrlo važna i ključna su zapravo za zdravlje probavnog sustava jer pomažu u regulaciji probave i mogu smanjiti rizik od raznih probavnih poremećaja tipa zatvora – kaže nutricionistica.

Dobar izvor vitamina

Osim već spomenutih ugljikohidrata i vlakana, omiljena jesenska poslastica skriva još mnoštvo zdravstvenih dobrobiti.

-Kesten je također dobar izvor vitamina C koji jača imunitet, te je dobar izvor vitamina B skupine, naročito folne kiseline, važne za metabolizam i stvaranje crvenih krvnih stanica, odnosno eritrocita – pojašnjava Crnković.

Osim vitamina, tu su i minerali.

-Kesten također sadrži mineralne tvari, tu je posebno važan kalij, koji igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, te je bogat magnezijem i željezom koji su važni za očuvanje zdravlja kostiju i zdravlja krvotoka. Kali pomaže u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu, što je važno za pravilno funkcioniranje svih stanica – dodaje nutricionistica.

Kako nam savjetuje sugovornica, kestene je najzdravije konzumirati kuhane ili pečene, a otkrila nam je i manje poznatu činjenicu o kestenima.

– Ima i nekih zanimljivosti o kestenu, ne znam da li ste to znali, ali on se koristi često u tradicionalnoj medicini. Naime, njegovi ekstrakti koriste se za poboljšanje cirkulacije i liječenje različitih upalnih stanja– otkrila nam je bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!