Hrvatska remizirala s Poljskom u najluđoj utakmici Lige nacija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska nogometna reprezentacija je jučer na punom nacionalnom stadionu u Varšavi protiv selekcije Poljske, u sklopu 4. kola ovogodišnje Lige nacija odigrala neodlučeno – 3:3. To znači da su Vatreni propustili svoju prvu „meč loptu“. Propustili su pobijediti i tako već sada osigurati plasman u četvrtfinale ovog natjecanja, odnosno doći do lakšeg ždrijeba kvalifikacija za SP koje će se 2026. održati u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ništa nije izgubljeno jer će za to imati još dvije prilike. Bit će to polovicom studenog mjeseca kada će Hrvati snage odmjeriti s Portugalcima na domaćem terenu te sa Škotima kod kojih će gostovati. Spomenimo da su u drugom meču ove skupine odigranom u utorak Škoti i Portugalci odigrali miroljubivih 0:0, pa sve navedeno znači da je reprezentacija Portugala prva s okruglih deset bodova, druga Hrvatska ima ih sedam, Poljska je na četiri, dok se Škotska može pohvaliti sa samo jednim.

Kako sugerira i sam krajnji ishod, bila je ovo jedna od najluđih utakmica naših nogometnih reprezentativaca u proteklih nekoliko godina s tim da treba kazati i to da se izbornik Zlatko Dalić odlučio na formaciju 3-4-2-1 te tri promjene u početnom sastavu u odnosu na subotnji dvoboj protiv Škotske u Zagrebu. Umjesto lakše ozlijeđenog Čalete Cara zaigrao je Erlić, Baturina je zamijenio Luku Sučića, a Petar Sučić se na travnjaku našao umjesto Pašalića. Uz to, nikako se ne smije zaboraviti da je poljski izbornik Michal Probierz na klupi za rezervne igrače ostavio svoju najveću zvijezdu – Roberta Lewandowskog. Kao razlog je navedena lakša ozljeda (baš kao i kod Čalete Cara), međutim, čini se da se ovdje zapravo radi o sukobu Probierza i napadača Barcelone do kojeg je došlo nakon utakmice Poljske i Portugala koja je prošle subote završena pobjedom Portugalaca 1:3.

No, bez obzira na to što Lewandovski nije participirao od prve minute, Poljaci su bili opasniji dobro znajući da si nikako ne smiju dozvoliti novi kiks. Posebice ne pred svojim navijačima. Stoga su od prvog zvižduka španjolskog suca Alejandra Hernandeza svim silama napali svog suparnika, suparnika koji je bio nekako neambiciozan, a to zapravo nije ništa novo kada je u pitanju hrvatska seniorska nogometna izabrana vrsta. Dakle, upravo će o toj neambicioznosti, koja postaje sve veći psihološki problem u hrvatskim redovima Dalić morati razgovarati sa svojim nogometašima.

Nažalost, ta se neambicioznost ovoga puta osvetila jer je domaćin već u 5. minuti preko kapetana Zielinskog poveo s 1:0. Bila je to akcija po desnoj strani hrvatske obrane, da bi udarac iskusnog Poljaka, nakon neuspješnog bloka već spominjanog Erlića pronašao put do mreže nemoćnog Livakovića. Pogodio je Zielinski malu mrežicu za veliko slavlje poljskih simpatizera. Dakako, bio je to šok za goste, pa su domaćini, nošeni postignutim pogotkom i hukom s tribina nastavili napadati. Izdvaja se dalekometni pokušaj Kiwiora, ali hrvatski vratar nije morao intervenirati.

I onda izjednačenje. Igrala se 20. minuta kada je Modrić ubacio iz slobodnog udarca, lopta je izbijena, no po odbitku prvi je na njoj bio Sosa. Sjela mu je na volej da bolje nije mogla te ju je on „zviznuo“ punom snagom s nekih 18 metara. Osim snage bilo je tu i preciznosti, pa je na semafor postavljeno 1:1. Nisu tu stali Vatreni. Dapače! Do 26. stigle su još dvije egzekucije, odnosno hrvatsko vodstvo 1:3.
Najprije se u strijelce upisao Sučić koji je odigrao dupli pas s Baturinom – suigračem iz zagrebačkog Dinama te zatim ljevicom savladao poljskog čuvara mreže – Bulku. Odmah potom, očito obezglavljeni Poljaci primili su i treći gol. Ponovo je radila osovina Sučić/Baturina uz napomenu da je sada Sučić asistent, a Baturina egzekutor. Tome je prethodila pogreška Davidowicza, igrača koji je u 38. izašao iz igre. Je li posrijedi bila neka ozljeda ili Probierzovo nezadovoljstvo pitanje je za milijun dolara. Bilo kako bilo, Davidowicza je zamijenio Piatkowski, a završnica prvog poluvremena ponovo je bila na poljskoj strani.

Tekla je 45. minuta kada Modrić nije došao do lopte u duelu sa sveprisutnim Zielinskim koji je zatim s poda proigrao Zalewskog kojeg nije uspio blokirati Šutalo i ponovo smo u dramatičnoj situaciji – 2:3! Ludi prvi dio koji je okončan još jednom velikom prigodom Poljaka. Pred Livakovićem se gotovo iz ničega sam našao Kaminski, no vratar turskog Fenerbahčea i reprezentacije Hrvatske fantastično brani. Nakon prvog dijela najbolje ocijenjeni Vatreni bili su Sučić i Baturina, dok nezapaženo nisu prošle loše izvedbe našeg obrambenog reda. Također, Kramarić je bio nevidljiv, a Matanović, koliko god se trudio odradio je skromnih 45+ minuta. Upravo zato, najizgledniji kandidati za izlazak bili su: Kramarić, Matanović te Perišič. Ipak, Dalić se nije odlučio ništa mijenjati prije početka drugog poluvremena, dok je kreator prve opasnosti u nastavku bio Modrić. On je u 55. minuti pucao pod samu gredu tako natjeravši Bulku na prvoklasnu paradu.

Pet minuta kasnije, dakle u 60. Matanović je napustio teren. Zamijenio ga je Budimir te se praktički odmah našao u prilici za poentiranje. Bilo je to poslije još jednog kornera, ali još jednom Bulka fantastično brani. I onda ulazak najvećeg poljskog nogometaša u povijesti – Lewandowskog. Dočekano je to gromoglasnim pljeskom, a kako se moglo i očekivati, Poljaci su se podigli tražeći poravnanje. Nažalost po Hrvatsku, nisu dugo čekali. 68. minuta je bila kobna za Dalića i njegovo društvo jer se upravo Lewandowski othrvao indisponiranom Erliću potom uposlivši Szymanskog – čovjeka koji je još jednim „projektilom“ na utakmici rasparao mrežu. 3:3 na semaforu!

Kramarić je izašao u 70. Mijenja ga Pašalić, da bi u 74. minuti Bednarek umalo donio prednost Poljskoj. Lopta je upućena iz kornera, Bednarek je bio najviši u skoku, ali taj je udarac glavom završio tik uz Livakovićevu vratnicu. I onda 76., odnosno crveni karton našeg vratara. „Livi“ je izašao daleko sa svog gola kako bi prihvatio Perišićevo dodavanje, bio brži od Lewandowskog, međutim, po procjeni suca Hernandeza produžio je nogu, napravio prekršaj i „zaradio“ isključenje. Prestrogo ili ne, španjolski djelitelj pravde svoju odluku nije promijenio. Svi ovi događaji doveli su do mnogih prigovora Hrvata, pa je Baturina požutio.

Na vrata je stao Labrović – čovjek koji se akcijama protiv Škotske i Poljske priključio naknadno uslijed ozljede Kotarskog s tim da je uz njega ušao i Luka Sučić. Izašli su Erlić i Baturina. Ipak, koliko god se trudila, Poljska nije bila opasna u posljednjih desetak minuta te je ova uzbudljiva priča okončana možda i najpravednije – podjelom bodova. Čestitke jednoj i drugoj reprezentaciji na ogromnoj borbenosti.

Filip Mlinar

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!