Glavni gradski konzervator otkriva što će biti s novootkrivenim natpisom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mnogo je pažnje ovih dana privukao stari natpis na zgradi bjelovarske FINA-e koji se skrivao iza fasade, a o čemu smo pisali ovdje.

Budući da su komentari građana poglavito pozitivni na čitavu priču i željeli bi zadržati taj natpis, unatoč novoj fasadi koju će dobiti ta zgrada u Bjelovaru, kontaktirali smo pročelnika Konzervatorskog ureda u Bjelovaru da saznamo kako će se ova priča razvijati.

U radovima rekonstrukcije i sanacije pročelja nekadašnje zgrade Prve hrvatske štedionice, odnosno današnje zgrade FINA-e, otucanjem žbuke postao je vidljiv reklamni natpis Prve hrvatske štedionice i ljekarne K angjelu koja se nalazila u susjednoj zgradi. Reklamni natpis ima povijesnu vrijednost kao jedna od faza bočnog pročelja, no ta vrijednost je isključivo dokumentarne naravi, dakle, nije dovoljna za uvjetovanje njegovog ponavljanja niti se uvjetuje njegovo ponavljanje – kaže pročelnik Krešimir Karlo.

Što da je natpis na pročelju?

Kao što sam rekao, reklamni natpis nije bitan element pročelja te se niti u tom slučaju ne bi uvjetovalo njegovo ponavljanje. Projekt rekonstrukcije i sanacije pročelja zgrade FINA-e ponajprije podrazumijeva rekonstrukciju glavnog pročelja s pročeljnim rustikama, profilacijama i lijevanim elementima pročelja, dok je reklamni natpis u tom kontekstu irelevantan – poručuje Karlo.

Upit smo poslali i FINA-i, pa ćemo ga objaviti čim nam odgovore.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!