Milanović je za samit u Dubrovniku bio neusporedivo veći problem od Vučića, a razlog je jednostavan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Samit koji je jučer održan u Dubrovniku, fokusiran na podršku Ukrajini iz perspektive jugoistočne Europe, predstavljao je još jedan vrlo važan trenutak za Hrvatsku na međunarodnoj sceni. Cilj ovakvog okupljanja nije samo dijalog, već poticanje svih zemalja jugoistoka Europe da stanu uz Ukrajinu i izbjegnu povezivanje s Rusijom.

Upravo zbog pozornosti koju je izazvalo sudjelovanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, važno je naglasiti da ovo nije bio bilateralni susret između Hrvatske i Srbije, već, ponovimo, multilateralni format koji uključuje sve zemlje regije.

Hrvatska je kao domaćin iskoristila priliku kako bi istaknula svoja iskustva iz Domovinskog rata.

Premijer Andrej Plenkovic pred svima je na samitu govorio da su Dubrovnik i Hrvatska bili žrtve agresije. Time je Hrvatska poslala važnu poruku – ona razumije što znači biti žrtva agresije i podržava one koji danas prolaze kroz slično iskustvo, poput Ukrajine.

Jedno od ključnih pitanja jest bi li ovaj samit bio uspješniji bez Vučića? Odgovor je ne.

Štoviše, Vučićevo sudjelovanje bilo je ključno za cjelokupnu vjerodostojnost samita.

Da on nije bio prisutan, odmah bi se pojavile kritike o neuspjehu samita.

Njegov dolazak nije znak pritiska na Srbiju, već pokazatelj otvorenosti zemalja jugoistoka Europe prema dijalogu o ukrajinskoj krizi.

U odnosu na Vučića, politički problem koji predstavlja predsjednik Zoran Milanović neusporedivo je veći. Milanovićevi politički saveznici i trbuhozborci sada pokušavaju minirati samit i umanjiti međunarodni utjecaj Hrvatske, što je u velikoj mjeri povezano s njegovim proruskim stavovima.

Bila su i prije Dubrovnika već dva sumita jugoistočna Europa – Ukrajina. Zašto isti ovi koji sada nariču radi njegova nedolaska u Dubrovnik, nisu pitali Milanovića je li izrazio interes da sudjeluje na samitima u Ateni i Tirani?

Ovo je već treći skup bez predsjednika države, a da je Milanović imao ideje kako organizirati neki međunarodni skup podrške Ukrajini ili bilo kakav drugi samit, to bi vjerojatno već do sada i napravio.

Treba reći i da na samitu svaku državu predstavlja jedan visoki dužnosnik. U Dubrovniku su bila četiri predsjednika država, pet premijera, tri ministra vanjskih poslova. Hrvatsku, kao organizatora tog skupa, predstavljao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Dakle, riječ je o još jednoj Milanovićevoj laži, baš poput one da će Hrvatska slati vojnike u Ukrajinu.

Vanjskopolitički stavovi Zorana Milanovića doveli su do izolacije Hrvatske na međunarodnoj sceni.

Premijer Plenković i vlada taj gubitak kredibiliteta uspijevaju nadoknaditi upravo organiziranjem ovakvih samita.

Stoga, ovo je pobjeda Hrvatske.

Jer, nije premijer Plenković otišao u Beograd podržati Rusiju, nego je srbijanski predsjednik došao u Hrvatsku podržati Ukrajinu.
A kakav nam je predsjednik Republike, nismo sigurni da ne bi učinio ono prvo.

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!