Loša sezona za mnogima omiljenu namirnicu, sarme će biti manje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/GAREŠNICA – Sezona je zelja, a i za tu je kulturu ova sezona bila gotovo, pa za zaborav. Nema što po zelju nije tuklo.

-Bio je svega, i životinja i vrućine i vode što smo morali potrošiti, svega – opisuje sezonu bjelovarska uzgajivačica Jadranka Petrić.

Kroz ljeto je pržilo sunce i unatoč navodnjavaju nedostajalo vode, a sada iste ima i previše zbog čega glavice pucaju. I garešničkog uzgajivača Božidara Mušića smo uhvatili dok je čekao da kiša malo posustane kako bi nastavio s rezanjem zelja sa svoja dva hektara. Ni njegovog varaždinca sezona nije mazila.

-Bakterioza ga je malo uhvatila i to ne samo moje zelje nego svačije, suša, temperature od 37 stupnjeva, pa je došla ledena kiša i onda opet temperature od 37 stupnjeva i ono je sfureno – kaže Mušić i dodaje kako se protiv toga nije mogao izboriti.

Hoćemo li jesti sarmu?

Zelja unatoč tome ove godine ima, ali ga je manje.

-Glavica koja je trebala biti dva do tri kilograma je kilogram, a onda znate koliko je prihod manji – kaže Petrić.

Mušić bi na svoja dva hektara trebao imati sedam do osam vagona, a ako bude upola toliko bit će dobro, kaže i dodaje kako je uz to prvih nekoliko listova glavica oštećeno, skinu ih prije dolaska na tržnicu, a to pak stvara dodatna pitanja.

-Mora se onaj zeleni list skinuti, mora se očistiti prije dolaska na tržnicu i onda kažu da je to bijelo zelje, salatno. No, to nije istina. Svako zelje kada se skinu vanjski listovi je bijelo bez obzira bio to hibrid ili varaždinac – tumači garešnički uzgajivač.

Koliko moramo platiti zelje?

Prinosi su manji kao i kvaliteta, ali su ulazni troškovi bili i 30 posto veći. Petrić svoju cijenu unatoč tome nije dizala – na malo je kilogram euro, a na veće količine cijena pada na oko 80 centi.

-Ne može se podići cijena jer ljudi nemaju novca. Kada bi svaki put kada nečega imamo manje dizali cijenu, gdje bi to otišlo. Moraš se nekada i pomiriti s tim da ti je propalo, zažmiriš, toga više nema i gotovo. Da ljudi imaju više novca to ne bi bio problem, ali ovako ne – kaže Petrić.

Mušić je svoju cijenu morao korigirati iako je, ističe, pazio da ne pretjera.

-Da je sve normalno zelje bi bilo 10 eura vreća od 25 kilograma, ali pošto nije onda je vreća kod mene 15 eura, po kilogramu je to oko 60 centi – kaže Mušić.

Njegovi kupci razumiju situaciju.

-Kažu, ‘moramo kupiti, jesti se mora’ – ističe Mušić.

Mnogima je zelje na vrtu propalo, pa su svjesni loše sezone.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!