Loša sezona za mnogima omiljenu namirnicu, sarme će biti manje
BJELOVAR/GAREŠNICA – Sezona je zelja, a i za tu je kulturu ova sezona bila gotovo, pa za zaborav. Nema što po zelju nije tuklo.
-Bio je svega, i životinja i vrućine i vode što smo morali potrošiti, svega – opisuje sezonu bjelovarska uzgajivačica Jadranka Petrić.
Kroz ljeto je pržilo sunce i unatoč navodnjavaju nedostajalo vode, a sada iste ima i previše zbog čega glavice pucaju. I garešničkog uzgajivača Božidara Mušića smo uhvatili dok je čekao da kiša malo posustane kako bi nastavio s rezanjem zelja sa svoja dva hektara. Ni njegovog varaždinca sezona nije mazila.
-Bakterioza ga je malo uhvatila i to ne samo moje zelje nego svačije, suša, temperature od 37 stupnjeva, pa je došla ledena kiša i onda opet temperature od 37 stupnjeva i ono je sfureno – kaže Mušić i dodaje kako se protiv toga nije mogao izboriti.
Hoćemo li jesti sarmu?
Zelja unatoč tome ove godine ima, ali ga je manje.
-Glavica koja je trebala biti dva do tri kilograma je kilogram, a onda znate koliko je prihod manji – kaže Petrić.
Mušić bi na svoja dva hektara trebao imati sedam do osam vagona, a ako bude upola toliko bit će dobro, kaže i dodaje kako je uz to prvih nekoliko listova glavica oštećeno, skinu ih prije dolaska na tržnicu, a to pak stvara dodatna pitanja.
-Mora se onaj zeleni list skinuti, mora se očistiti prije dolaska na tržnicu i onda kažu da je to bijelo zelje, salatno. No, to nije istina. Svako zelje kada se skinu vanjski listovi je bijelo bez obzira bio to hibrid ili varaždinac – tumači garešnički uzgajivač.
Koliko moramo platiti zelje?
Prinosi su manji kao i kvaliteta, ali su ulazni troškovi bili i 30 posto veći. Petrić svoju cijenu unatoč tome nije dizala – na malo je kilogram euro, a na veće količine cijena pada na oko 80 centi.
-Ne može se podići cijena jer ljudi nemaju novca. Kada bi svaki put kada nečega imamo manje dizali cijenu, gdje bi to otišlo. Moraš se nekada i pomiriti s tim da ti je propalo, zažmiriš, toga više nema i gotovo. Da ljudi imaju više novca to ne bi bio problem, ali ovako ne – kaže Petrić.
Mušić je svoju cijenu morao korigirati iako je, ističe, pazio da ne pretjera.
-Da je sve normalno zelje bi bilo 10 eura vreća od 25 kilograma, ali pošto nije onda je vreća kod mene 15 eura, po kilogramu je to oko 60 centi – kaže Mušić.
Njegovi kupci razumiju situaciju.
-Kažu, ‘moramo kupiti, jesti se mora’ – ističe Mušić.
Mnogima je zelje na vrtu propalo, pa su svjesni loše sezone.