Degustirajte grah uz zveckanje oružja, evo gdje možete doživjeti ovaj poseban ugođaj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Pakracu se ponovno vraćaju u svoje zlatno doba – doba kada je na njihovom području bila poznata kovnica novca, Slavonski banovac. U čast tog povijesnog perioda, ove godine održava se 15. “Slavonski banovac”. Manifestacija počinje danas, koncertom Maje Šuput na središnjoj sajamskoj pozornici od 21 sat. U subotu, od 10 sati, počinje središnji sajam.

– Posjetitelji će moći razgledati, degustirati, ali i kupovati robu i proizvode koje će na štandovima prezentirati preko 90 izlagača iz kontinentalne Hrvatske. Ni ove godine nismo zaboravili na najmlađe, za njih će na središnjem gradskom trgu biti postavljen Dječji kutak u organizaciji gradskog muzeja i knjižnice – kaže Direktorica Turističke zajednice grada Pakraca, Gabriela Sabo Seleši.

Najmlađi na obuci za Grafest

Mališane i njihove roditelje od 11 sati očekuju odlični sadržaji, a između ostalog i tako malene kreću ih pripremati na Grahfest.

– Bit će tu knjižnica na otvorenom, nagradne igre i gastro radionica. Prva je to gastro radionica i prilika da se najmlađi pripreme za buduća sudjelovanja na Grahfestu. Budući da se radi o specifičnoj radionici za malo stariju djecu, potrebna je i prijava, a papiri se mogu naći na društvenim mrežama muzeja i knjižnice – pojašnjava.

Svečano otvorenje Sajma je u 12 sati, a od 15 sati kreće neizostavni, deveti po redu, Grahfest u organizaciji Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika.

– Imamo preko 108 prijavljenih ekipa koje će sudjelovati u natjecanju pripremanja graha. To je novi rekord jer stari je postavljen 2019. kada su na Grahfestu sudjelovale 103 ekipe. Organizatori su i ove godine osigurali grah, suho meso, pregače, kruh i stol – kaže Sabo Seleši.

Bitka za kovnicu novca i Fire show

Žiri će birati najbolje, a tri najbolje ekipe će dobiti i vrijedne nagrade. No, nagradit će se i najuređeniji stol Grahfesta kao i najveselija ekipa.

U sajam je ukomponiran i Srednjovjekovni festival, koji će u subotu početi u 11 sati. Posjetitelji će imati mogućnost i sami iskovati svoj novčić Slavonski banovac, na području lokacije prve kovnice novca u Hrvatskoj.

– Bit će i srednjovjekovne bitke i igre za najmlađe. Bit će to prilika na jedan dan se vratiti u Srednji vijek.I ove godine će članovi Povijesnog društva Pakrac Lipik u krčmi Kod Veprove glave od 13 sati će ponuditi brojne delicije. U planu su i srednjovjekovni streličarski turnir i mimohod ulicama povijesnih postrojbi. U 18 sati počinje bitka za kovnicu novca, suđenje neprijatelju uz fantastični fire show – zaključuje Sabo Seleši i poziva sve ovog vikenda da posjete Pakrac jer će Slavonski banovac zatvoriti koncert grupe Magazin.

FOTO: Facebook Slavonski Banovac


PODIJELI S PRIJATELJIMA!