Učitelji i učenici OŠ Ivanska oslikali zidove škole! Uz učionicu hrvatskog jezika – Sudeta i Đurkovečki

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Prošle školske godine u Osnovnoj školi Ivanska provodio se preventivni projekt “Pozdrav iz Ivanske” koji će se nastaviti provoditi i ove školske godine.

– Kroz naš rad shvatili smo da učenici nemaju razvijenu svijest o vlastitom identitetu, a dokazano je da učenici koji se osjećaju vrijednima i sposobnima zbog onoga što jesu, kasnije u životu postaju optimistični. Isto tako, razvijaju sve svoje potencijale te postižu visoke rezultate. Bitno nam je da koriste sposobnosti koje imaju, da znaju kako uspješno rješavati izazove s kojima se susreću u životu – rekla je knjižničarka Tanja Nađ.

Isto tako, cilj je kod učenika razviti osjećaj o vlastitom identitetu kako bi stvorili pozitivnu sliku o sebi, a dio cjelokupne slike o sebi čine upravo samopoštovanje i samopouzdanje.

Preventivni projekt

– U tom razvoju značajna karika smo upravo mi u školi – učitelji, stručni suradnici, ravnatelj i naravno vršnjaci učenika. No, prije svega, potrebno je stvoriti pozitivno okruženje za učenike, ono koje će njima pružiti doživljaj tog osobnog identiteta, osjećaj jedinstvenosti i individualnosti. Upravo zato odlučili smo osmisliti preventivni projekt pod nazivom “Pozdrav iz Ivanske”. Jedan od ciljeva bio nam je učenike naučiti kako da razmišljaju izvan okvira – dodaje.

Kako bi se u projektu pobudilo zanimanje učenika, osigurao se prostor za učenje izvan učionice odnosno školski hodnici.

Radionica za učitelje i učenike

– Tijekom projekta koristili smo se “Design thinking metodom”, metodom aktivnog učenja koja služi za stvaranje inovativnih proizvoda u stvarnom okruženju. Prvo je provedena radionica s učiteljima koju sam provela ja nakon jedne mobilnosti. Imali smo zadatak raditi na jednoj problemskoj izjavi, a to je kako pomoći učenicima, a oni onda dalje vršnjacima da razviju svijest o vlastitom i zavičajnom identitetu – navodi Nađ.

Ista radionica zatim je odrađena sa svim učenicima predmetne nastave kako bi došli do zajedničke ideje učenika i učitelja. Zanimljivo je da su ideje bile gotovo iste.

– Morali smo se odlučiti za jedno idejno rješenje koje će za našu školu biti najbolje, a to je bila interaktivna karta zavičaja. Ona je oslikana u glavnom holu naše škole, a pomoću nje se služi kazalom. Vodi nas do svih prostora naše škole, do svih učionica koje krase prekrasni murali koji su povezani s nastavnim predmetima – kaže.

Murali ispred učionica

Tako se ispred školske knjižnice nalazi mural hrvatske glagoljice jer je Osnovna škola Ivanska nositelj očuvanja kulturnog dobra.

– Dvije učionice hrvatskog jezika povezuje rodoslovno stablo našeg zavičajnog pisca Đure Sudete te mural Josipa Đurkovečkog, vjerskog pisca i slovničara podrijetlom iz Samarice. Nadalje, naša karta vodi nas do učionice prirode i biologije gdje su učenici zajedno s učiteljima oslikali zaštićenu biljku našeg zavičaja – kockavicu, ali i ivančicu po kojoj mjesto Ivanska nosi naziv – dodaje.

Prikazani su i običaji poput Ploščićkog mašinanja i to kod učionice povijesti dok se kod učionice geografije nalazi regionalni park Moslavačka gora gdje su oslikane kamene kugle.

– Nadalje, karta nas vodi ispred učionice glazbene kulture gdje je naša učiteljica glazbenog napravila notno crtovlje uglazbljenih Sudetinih pjesama i pjesmu “I ja jesam moslavačko dijete” koja je naša tradicijska pjesma – navodi Nađ.

Nastavak projekta

Zidovi će se nastaviti oslikavati i ove školske godine.

– Na redu nam je naš Ivan Krstitelj koji je također povezan s našim mjestom, zatim zaštićene životinje našeg zavičaja. Karta je zapravo ostavljena za nadopunjavanje te daljnji rad – dodaje Tanja Nađ koja je posebno ponosna što je škola oslikana zahvaljujući timskom radu.

– Doista se radi o timskog radu svih nas u školi, a našem radu pridružila se i umirovljena pedagoginja. Dio radova nastao je pod praznicima – zaključuje.

Treba reći da svaki mural na zidu prati i popratni tekst. Učenici su sami istraživačkim radom u školi pisali popratne tekstove koji su na kraju uokvireni te postavljeni pokraj murala. Svi tekstovi proizašli su iz školske knjižnice uz pomoć bogate zavičajne zbirke. Bravo za sve djelatnike i učenike Osnovne škole Ivanska koji su svoj boravak u školi sada učinili još čarobnijim.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!