Postaje li rodna kuća kipara svjetskog glasa Muzej suvremene umjetnosti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Skulptura Bik, Zrcala, Cirkulacije u prostoru, Svjetlosne forme samo su mali dio značajnih umjetničkih djela velikog kipara Vojina Bakića, rođenog 1915. godine u Bjelovaru. S obzirom da je riječ o kiparu svjetskog glasa, njegovoj snažnoj umjetničkoj ostavštini te na kraju krajeva, osobi čiji se rad i doprinos često i dan danas spominju po gradskim kuloarima, u Gradu Bjelovaru ozbiljno razmišljaju o kupnji rodne Bakićeve kuće.

Budući projekt

– Govorimo o jednom od najvećih imena hrvatske i svjetskih umjetnosti. Za nas će Vojin Bakić uvijek biti veliko ime, rođeni Bjelovarčanin, koji je ostavio ogroman utjecaj na granu umjetnosti koju je u svom radu prezentirao. Mislim da bi u budućnosti bilo dobro kupiti njegovu rodnu kuću, koja je još uvijek u vlasništvu INE. Stupit ćemo u kontakt i vidjeti postoji li mogućnost kupnje. Ukoliko je to izvedivo, ići ćemo u smjeru uređenja i prenamjene zgrade u svojevrsni Muzej suvremene umjetnosti koji bi naravno nosio umjetnikovo ime. Uređenje bismo proveli uz pomoć EU fondova, moguće i kroz ITU mehanizam. Bakić je u svoje vrijeme zaista bio suvremeni umjetnik i smatram da je naša želja opravdana, otkriva gradonačelnik Hrebak, dodajući kako se zgrada prostire na nekoliko tisuća metara kvadratnih.

Kultura i umjetnost 

Nakon dovršetka planiranih gradskih projekta, koji podrazumijevaju vodovodnu, obrazovnu, sportsku i turističku infrastrukturu, uz izgradnju Termi Bjelovar, ostaje osmišljavanje kulturnih i umjetničkih sadržaja, kako za potrebe građana Bjelovara, tako i za turiste.

– U narednom razdoblju, Bjelovar se svakako treba usredotočiti na kulturu, umjetnost i znanost. To je moje viđenje našeg grada u budućnosti. Uz muzej, u planu je i izgradnja koncertne dvorane za 500 do 600 gledatelja. Tada bi priča bila zaokružena i sadržajno jaka, kazao je gradonačelnik.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!