Najdugovječnije ravnateljice: Odgojile su i brinule o brojnim generacijama, a učenici ih se i danas rado sjećaju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Biti ravnatelj nimalo nije lak posao, posebno kada se sustav obrazovanja iz godine u godinu mijenja i napreduje. Iako se radi o najvišoj funkciji u školi, ona, kako neki misle, nije najplaćenija, a ravnatelji moraju biti i pedagoški i financijski rukovoditelji škole.

U tekstu koji možete pročitati OVDJE pisali smo o najdugovječnijim ravnateljima osnovnih škola, a sada smo odlučili provjeriti tko tu titulu nosi među ravnateljima srednjih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na popisu se više ne nalaze ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar Branko Cvetković i ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Kavalir koji su s 1. rujna otišli u mirovinu.

Nataša Vibiral – Komercijalna škola Bjelovar

Na mjestu ravnateljice uspješno kroči Nataša Vibiral koja je ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole gotovo 18 godina.

– Uskoro ću biti punoljetna po stažu kao ravnateljica. Naravno, još kada se doda ono što sam radila prije, brojka je veća od 30. Na mjestu ravnatelja naslijedila sam kolegu Zvonka Zbožineka. Odlučila sam se javiti na natječaj, a u ono vrijeme, školski odbori su birali nove ravnatelje. Tako da su, eto, izabrali mene. To je bila jedna jako odgovorna dužnost već na početku. Nakon šest mjeseci rada, već sam morala cijelu školu preseliti na novu lokaciju. Mijenjali smo i programe, mijenjali smo naziv škole. Prije je to bila Trgovačka škola Bjelovar, sada je Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar. Bilo je to u početku vatreno krštenje, ali dobro mi je došlo to što sam ekonomist po struci – kaže Vibiral.

Navodi Vibiral i kako ravnatelj mora znati sve, od nastave, financija te održavanja zgrade.

– U tome sam se najviše nekako morala još usavršiti, s majstorima, raznom tehničkom službom i pripremom svega što je potrebno za nastavu. Naravno došli su tu i projekti, ali mislim da se dobro snalazimo u svemu. Čak i onda kada su učenici na praznicima i onda kada su nastavnici na godišnjim odmorima, ravnatelj uvijek mora biti na neki način prisutan, odgovarati barem na mailove – dodaje.

Brojne promjene

U 18 godina koliko je Vibiral ravnateljica, promijenilo se puno toga, osobito u tehnološkom smislu. Sada svaka učionica ima pametne ploče, ekrane, televizore i Wi-Fi besplatan u cijeloj školi.

– Nekada je to bilo zaista nezamislivo, kada sam došla, na jedno računalo su bila dva, tri učenika za informatiku. Puno toga smo morali napraviti, ali sve da bismo ostvarili našu misiju, da odgajamo i obrazujemo učenike za uspješan rad i nastavak obrazovanja i svijet rada u području trgovine i ekonomije – kaže Vibiral.

Poteškoća je bilo.

– Kada sam došla, dočekala me jedna smjena generacija. Dosta novih nastavnika smo morali zaposliti. U odnosu na nekada, bilo je desetak pa do četrdeset zamolbi na neki natječaj, a danas se na natječaj za matematiku ne javi nitko. Nekada si jedva mogao izabrati od toliko silnih ljudi, a sada nemaš koga izabrati – kaže.

Jedno od izazovnijih vremena bila je online nastava.

– Dosta je bila izazovna online nastava koju sada već pomalo svi zaboravljamo, ali je za nas ravnatelje bila stvarno stresna. Veliki je problem i promjena demografske situacije pa se broj učenika recimo sa 420 smanjio na nekih 250. Bilo je i viškova ljudi, ali to se nekako zbrinjava po drugim školama – rekla je.

Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar ima se sa čime pohvaliti jer obilježili su 60. i 70. godišnjicu rada. Škola je dobila nagrade i Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Pokrenuli su razne projekte, učeničku zadrugu, Sajam vježbeničkih tvrtki, nagrađuju najsportaše, najčitatelje, a sve su zabilježili u svom Ljetopisu koji ove godine također puno 18 godina jer ga je ravnateljica Vibiral i pokrenula.

Sanja Klubička – Tehnička škola Daruvar

Jednu od najdugovječnijih ravnateljica ima i Tehnička škola Daruvar na čijem je čelu Sanja Klubička 16 godina. Naslijedila je Darka Lapaša.

– Prošlo mi je vrlo brzo 16 godina i to s različitim projektima i iskustvima. Posao ravnatelja je svakog dana interesantan, svakog dana nov i uzbudljiv. I ono što kažem uvijek da nas drži, to je što radimo s mladima i uvijek osjećamo njihovu energiju, mladost, pa se onda valjda i mi tako osjećamo s njima. U 16 godina puno se toga promijenilo i u ovom tehnološkom i svakom drugom smislu u školstvu. Bili smo u jednoj smjeni, pa se onda povećao broj učenika, smanjili kapaciteti, onda smo išli u dvije smjene, pa smo napravili energetsku obnovu, a sada smo opet u jednoj smjeni – priča Klubička.

Broj učenika

Tehnička škola Daruvar može se pohvaliti s konstantnim brojem učenika.

– Mi smo uvijek tu negdje oko 500 učenika što znači nismo padali s brojem učenika. Uvijek je to bilo plus minus 10 do 20 učenika. Danas imamo 31 razredni odjel, što nismo nikada do sada imali, a radi se o maksimalnom broju razrednih odjela koje imamo i 533 učenika. To nas čini najvećom školom po broju učenika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – dodaje.

Klubička kaže kako se najviše ponose svojim učenicima, a zanimljiv je podatak da su od 79 zaposlenika u Tehničkoj školi Daruvar, njih 22 bivši učenici škole.

Poruka budućim ravnateljima

– Za biti ravnatelj potrebno je jako puno ljubavi za ovaj posao, moraš imati to nešto da bi radio u prosvjeti. Također, treba imati strašno puno energije, široke vidike i pripremiti se da jedno radno vrijeme od osam sati u početku nije dovoljno, ni u početku, ali niti poslije. Morate zapravo biti dostupni 24 sata dnevno i stalno biti u tome – poručuje.

Romana Herout – Gimnazija Daruvar

Daruvar ima još jednu od najdugovječnijih ravnateljica, a riječ je o ravnateljici daruvarske Gimnazije Romani Herout koja je na toj poziciji prije 13 godina zamijenila Antuna Marjanovića.

– Prvi mandat je poprilično težak svakome tko ozbiljno ulazi u ovaj posao, a vjerujem da svi tako nekako percipiraju tu odgovornu dužnost. Nije mi bilo problematično u nekakvom smislu kolektiva, jer stvarno je kolektiv sjajan, da nije, vjerojatno se ne bi odlučila za taj posao, ali evo, ravnatelj Marjanović i ja smo godinama dosta dobro surađivali. Ja sam bila često član školskog odbora i mogu reći da sam nekako naslijedila uhodanu školu s uhodanim stvarima i onda nije bilo nekih velikih problema – kaže Herout.

Šarolikost posla

– Svaki dan može se isplanirati, mogu isplanirati deset stvari da ću napraviti, a može se dogoditi da ne napravim niti jednu jer je ispred tih deset došlo pet nekih prioritetnih koje sam morala odraditi u tom danu. Mislim da je za nove ravnatelje to najteži dio. Naviknuti se na šarolikost posla i na to da se zaista ne zna što donosi svaki dan. Najdraži su mi susreti u sklopu jednog školskog projekta koji godinama radimo, a zove se “Susret bivših i sadašnjih učenika”. To je jedan projekt gdje radimo na profesionalnoj orjentaciji naših učenika, pozivamo naše bivše učenike da dođu u školu, prezentiraju fakultete, svoje poslove itd. Drago mi je kada vidim naše bivše učenike da su danas sretni, uspješni ljudi, zadovoljni sa svojim poslovima i prije svega zadovoljni s obrazovanjem koje su dobili u našoj školi – kaže Herout koja budućim ravnateljima poručuje da moraju biti svjesni kako nisu najplaćeniji unutar škole i da se na tom poslu neće obogatiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!