Super namirnica: Evo koje sve zdravstvene dobrobiti skriva kupus

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dolaskom jeseni, a s njom i kišnog i hladnijeg vremena na velika nam se vrata vratila sezona viroza. Kako bismo ostali zdravi, važno je i zdravo se hraniti, a jedna od namirnica s kojom možete povisiti svoje razine vitamina upravo je kupus.

Bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković otkrila nam je sve zdravstvene dobrobiti ove vrijedne namirnice.

-Kupus je jedna od najstarijih i najcjenjenijih povrtnih kultura u svijetu. I kad pričamo o zdravstvenim dobrobitima kupusa, obično govorimo o nutritivnim dobrobitima kiselog kupusa, ali treba naglasiti kako je i sirovi kupus, ono što poznajemo kao zelje, itekako zdrav i ima veliko nutritivno bogatstvo – pojasnila nam je sugovornica.

Izvor vitamina

Kako nam objašnjava sugovornica, kupus je izvrstan izvor nekoliko skupina vitamina.

-On je izvrstan izvor vitamina C, koji jača imunološki sustav, pomaže apsorpciji željeza iz hrane, a također sadrži vitamin K te vitamine B skupine, naročito folnu kiselinu – dodala je Crnković.

Osim vitaminima, kupus je bogat i mineralnim tvarima, posebice kalijem koji regulira krvni tlak, kalcijem i magnezijem koji su od iznimne važnosti za zdravlje kosti i mišića.

-Ta kombinacija vitamina i minerala čini kupus zapravo super namirnicom – poručila je sugovornica.

Priprema

Kupus nam u kulinarstvu otvara razne mogućnosti za pripremu, no jedno je sigurno – na koji se god način odlučite pripremiti i jesti kupus, nećete pogriješiti.

-Možete ga jesti sirovog, možete ga naravno ukiseliti, pa je onda priča s nutritivnim vrijednostima kiselog kupusa nešto drugačija. U slučaju da ga jedete sirovog možete ga narezati u salate, tako će pružiti hrskavost i svježinu različitim salatama, a isto tako možete ga kuhati u obliku ukusnih juha, variva i priloga – otkrila nam je brojne načine Crnković.

Kupus je dobro znana namirnica u kuhinjama na našem području, stoga već postoji mnoštvo provjerenih tradicionalnih recepata.

-Meni je jako fino kad radim tjesteninu sa kupusom kao krpice sa zeljem, nešto što je tradicionalno i izuzetno ukusno i zdravo. Uz sve ove zdravstvene prednosti ono što treba reći je da je kupus izuzetno pristupačna namirnica koja je dostupna tijekom cijele godine mi je na našem području, tako da ako niste uključili kupus u svoju prehranu obavezno to učinite i uživajte u bojama i okusima crvenog i zelenog kupusa – zaključila je bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!