Omiljena jesenska poslastica jeftinija u centru Zagreba nego u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jesen sa sobom donosi predivne stvari. Od prekrasnih boja prirode, kiše koja lagano lupka po prozoru do mandarina, jabuka i kestena.

Ova godina nam ipak to lijepo čini manje dostupnim jer su cijene svega porasle.
Poskupile su mandarine zbog slabog uroda, ali poskupili su i kesteni. I to drastično.

S njima se povijest ponavlja budući da je do poskupljenja došlo i prošle godine, a to je ove godine nažalost prešlo i granicu dobrog ukusa. Osobito jer trenutno imamo situaciju u kojoj su kesteni skuplji u Bjelovaru nego u Zagrebu. U kvalitetu ne treba ulaziti, domaći kestenjari su nam posebno dragi, međutim, ako pričamo o standardu, pitanje je koliko je ljudima ta cijena pristupačna.

Ako pitate one koji prodaju kestene reći će vam da potražnja nije pala, a kupci će vam reći kako su cijenu od pet eura očekivali.

Takve su cijene na zagrebačkom Dolcu. Cijena svježih sljemenskih kestena je pet eura po kilogramu. Usporedbe radi, cijena istarskih marona je osam eura po kilogramu.

Što se pečenih kestena tiče, čiji vas je miris na ulici omamio i motivirao da uzmete barem malu mjericu, ta najmanja mjerica izaći će vas 2,50 eura. Velika mjerica je četiri eura, dok je jumbo porcija osam eura. Takve su cijene na križanju Jurišićeve i Kurelčeve.

Bitno je naglasiti i da cijena ovisi o lokaciji, pa je tako na Cvjetnom trgu mala mjerica pet eura, velika sedam, a najveća osam.

U Bjelovaru pak mjerica od pola kilograma pečenih kestena stoji četiri eura, a ona od litre osam eura.

Dakle, Bjelovar drži cijenu kao kestenjari na Cvjetnom trgu, a činjenica je da ih možete na nekim lokacijama u Zagrebu nabaviti i po jeftinijoj cijeni. Isto tako, bjelovarski kesteni na placu drže cijenu istarskih marona.

Je li to zbog posebne vrste kestena, manje kestenjara po gradu, zbog teškog pronalaska kestena ili nabavne cijene, to nam preostaje saznati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!