Travnjak bjelovarskog parka čeka preporod: Do proljeća bi trebao zasjati punim sjajem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Travnjaci su ključni dio svake zelene površine, posebno u urbanim sredinama gdje parkovi pružaju oazu mira i prirode. Nažalost, zbog vremenskih uvjeta, intenzivne upotrebe i oštećenja, često gube kvalitetu – trava se prorjeđuje, korov prevladava, a ponegdje dolazi do potpunog uništenja. Kako bi se očuvala ljepota i funkcionalnost, sutra započinje sveobuhvatna obnova travnjaka u središnjem bjelovarskom parku.

– Listopad je idealno vrijeme da se započne s renovacijom zelenih površina. Naš centralni gradski park kojim se uvijek ponosimo moramo prilagoditi svemu onome što se događa. Sudeći po svemu, klimatske promjene su evidentne, one donese i to da trava koja je danas ovdje u parku možda više nije adekvatna da bi bila zelena tijekom cijele godine. Zajedno s tvrtkom Komunalac d.o.o. odlučili smo napraviti jedan ozbiljan pristup ovoj temi te već sada u listopadu napraviti sve ono što je potrebno da se preporodi ovaj travnjak i da na proljeće zasja u punom sjaju – uvodno je istaknuo bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak

Profida d.o.o. je tvrtka koja se dugi niz godina bavi održavanjem i izgradnjom prirodnih sportskih travnjaka i igrališta, poput golf i nogometnih igrališta te poslovima vezanima uz hortikulturu. Direktor tvrtke Matija Gabud, predstavio je plan za središnji park.

– Već sada imamo ljeta kakva nekada nismo imali, promijenila se i agronomija u suštini, a tome se moramo prilagoditi. Čitavu površinu ćemo pripremiti, pofrezati, poravnati i posijati kulture trave koje su malo više prilagodljive temperaturnim stresovima. Ipak, ne možemo očekivati od trava da su savršeno prilagođene takvim temperaturama. Imali smo toplinske valove koji su trajali dva ili tri tjedna, s temperaturama višim od 35 stupnjeva i u suštini nema puno trava koje to mogu 100 posto preživjeti. No postoje određeni proizvođači koji ulažu u razvoj trava koje su prilagodljivije takvim uvjetima. Upravo takve trave ćemo mi, između ostaloga, posijati kako bi travnjak kroz čitavu godinu bio zelen i kvalitetan – kazao je Gabud.

Direktor PROfida d.o.o. Matija Gabud

 

Prije svega bitno je da sadnja trava započne u listopadu, kako bi kroz zimski period biljke pustile što veći korijen koji će isto pomoći pri borbi s visokim temperaturama, ali i s ljudskim faktorom.

– Bjelovarčani vole provoditi vrijeme u parku i slijedom toga vidi se na samim travnatim površinama kako dosta toga je uništeno te je trava neujednačena – zaključila je Ivana Jurković Piščević predsjednica uprave bjelovarskog Komunalaca.

Ivana Jurković Piščević predsjednica uprave Komunalac d.o.o.

 

Shodno tome bjelovarski središnji park bi do proljeće trebao zasjati u potpuno novom sjaju, pretvarajući se u pravu zelenu oazu koja će Bjelovarčanima uljepšati samo središte grada.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!