Imali što vrcati, ono što su izvrcali guši uvoz, ali i protiv njega ima lijeka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Već 17 godina Pčelarska udruga Bilogora-Bjelovar svom gradu za rođendan poklanja manifestaciju ‘Dani meda – pčelari gradu Bjelovaru’. Nakon nekoliko posnih godina u kojima nije bilo meda, a jednom zbog trovanja ni pčela, posljednja sezona je bilogorskim pčelarima bila naklonjena. S bagremom su dobro prošli.

-Najvažnija pčelarska paša bagrem je unatoč lošem vremenu bila dobra. Med je kvalitetan i ima ga u dovoljnim količinama – zadovoljno kaže predsjednik udruge Davor Taritaš.

Dobro je medila i lipa kao druga bitna paša ovdašnjih pčelara, ali ono što nije dobro je plasman koji je vječita borba.

-Uvoz je naš najveći problem. Količine našeg domaćeg meda bi mogle zadovoljiti domaće tržište, ali uvoz je takav kakav je i on diktira sve – opisuje jedan od većih problema pčelara Marijan Naranđa.

Kvalitetom protiv nelojalne konkurencije

Po tom diktatu niskih cijena domaći pčelari ne mogu plesati, a jedini način na koji mogu uzvratiti udarac je kvaliteta. OPG-a Naranđa čijih je 120 zajednica stacionirano u Zrinskom Topolovcu i Velikom Trojstvu svoju kvalitetu dokazuje i oznakom Slavonskog meda, oznakom zaštićenog europskog podrijetla za bagremov i lipov med.

-Ove godine smo jedini pčelari u Hrvatskoj s dvije zaštićene vrste meda na EU razini i kroz to vidimo put prema kupcima jer oni prepoznaju da iza toga stoji analiza i da iza toga stoji predan rad – ponosno ističe Naranđa.

Marijan Naranđa

Iako se za prodaju mora dobro pomučiti i ona nikada ne dolazi sama od sebe oni, ističe Marijan, svake godine sav med prodaju.

-Mi smo ove godine ukupno imali oko 2,6 tona meda i već je pola tog meda prodano. U trećem mjesecu ja meda više neću imati – zadovoljan je bjelovarski pčelar.

Promocija meda

Pčelari priželjkuju da ih što više med proda što lakše, pa građanima poručuju samo jedno.

-Kupujte med domaćeg pčelara, to je sigurna kvaliteta i to je zdravlje iz košnice – poziva Taritaš.

Davor Taritaš

 

U to ne treba uvjeravati Stjepana Dadića koji već pola stoljeća predano kupuje med i uvijek odabire lokalne pčelare.

-Pčelar je vrlo vrijedan čovjek jer to ni ne može raditi lijenčina – smije se Dadić dok objašnjava zašto kupuje izravno od pčelara.

Stjepan Dadić

 

Gospodinu Stjepanu je najdraži med cvjetni, ali svaki je dobar.

-Dobar je prvenstveno zbog grla, ono me i sada malo muči, ali to već ‘prebacujem’ na godine, dovoljno je da malo hladnog čovjek popije, pa da ima problema. Med je dobar za to, a i za probavu je dobar – ističe Dadić kojeg smo zatekli upravo pri kupovini svoje teglice meda.

Kako bi to naučili i oni na kojima svijet ostaje, Pčelarska udruga Bilogora-Bjelovar kroz svoju manifestaciju organizira i malu pčelarsku školu kroz koju prođe 300-tinjak osnovnoškolaca koji s predavanja ne odu praznih ruku.

-Djeci na kraju predavanja podijelimo domaći med s Bilogore, a time je veća vjerojatnost da će neki od njih i s roditeljima doći na štand, kupiti med i to je dobar početak jednog zdravog života – kaže Davor Taritaš.

Najviše ih vesele priče kada učenici dođu kućama i kažu kako moraju svakog dana jesti malo meda jer je zdrav, a tko zna možda netko od njih i sam odluči postati pčelar ili pčelarka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!