Najhumanija akcija Domovinskog rata. Ministar Medved: ‘Ova akcija oslikava pravi duh hrvatskih branitelja’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – U organizaciji pakračko-lipičkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske obilježena je 33. godišnjica “Najhumanije akcije u Domovinskom ratu” – evakuacije pacijenata i medicinskog osoblja iz pakračke bolnice. Ova akcija, koja se odvila u noći 29. i 30. rujna 1991. godine, rezultirala je spašavanjem oko 270 pacijenata s odjela psihijatrije i intenzivne njege, unatoč iznimno opasnim uvjetima.

Tom prilikom, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved uputio je riječi zahvale hrvatskim braniteljima na njihovom herojskom činu prije 33 godine.

-Ova aktivnost oslikava karakter hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca, koji su prepoznali potrebu za hitnom evakuacijom ugroženih pacijenata. Izlažući vlastite živote, evakuirali su ih na sigurno mjesto – naglasio je Medved, istaknuvši važnost svih akcija koje su se odvijale u Pakracu, gradu gdje je Domovinski rat i započeo.

Najava izgradnje prve ustanove za dugotrajni smještaj hrvatskih branitelja u Pakracu

Ministar je najavio i izgradnju prve ustanove za dugotrajni smještaj hrvatskih branitelja upravo u Pakracu.

-U posljednjim izmjenama zakona stvorili smo pravnu pretpostavku za ovaj projekt, a u suradnji s Gradom Pakracom provodimo sve administrativne radnje. Vjerujem da ćemo sljedeće godine, na obljetnici ove humanitarne akcije, imati u poodmakloj fazi izgradnju ovog objekta, kao znak zahvale svim braniteljima Pakraca, ali i onima koji su branili Hrvatsku na drugim bojištima – izjavio je Medved.

Cilj ovog projekta je osigurati smještaj braniteljima kojima je to potrebno, neovisno o županiji u kojoj žive, jer je to naš dug prema ljudima kojima dugujemo slobodu, dodao je ministar te još jednom zaključio je kako se ovakvi projekti, zajedno s ostalim mjerama usmjerenim na očuvanje zdravlja i statusa branitelja, provode kako bi se na dostojan način zahvalilo onima koji su zaslužni za slobodu Hrvatske.

Prisjećanje akcije za ponos

Ispred zgrade nekadašnje Psihijatrije okupili su se sudionici akcije, predstavnici braniteljskih udruga s područja Lipika i Pakraca, zdravstveni djelatnici i djelatnicekao i predstavnici državne vlasti te lokalne i područne samouprave. Uz potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, prisutni su bili i izaslanica ministra zdravstva dr. Anita Milas-Anzić, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, predsjednik Županijske skupštine i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Na samom početku prisutnima se obratio Marko Martinelli, jedan od sudionika ove akcije, koji se prisjetio čina spašavanja i objasnio kako se akcija provodila u najvećoj tajnosti. Do samog kraja nije se znalo ni kada ni kako će se točno odviti. Prvi kontakt o potrebi evakuacije pacijenata stigao je od Drage Martera, također sudionika ovog skupa, kazao je Martinelli.

Prema njegovim riječima, branitelji su se u sumrak okupili u Prekopakri, odakle su krenuli prema bolnici. Improvizirali su most od dasaka preko rijeke Pakre, a pacijente u lošem zdravstvenom stanju izvlačili su kroz prozor zgrade, prenoseći ih preko Pakre do autobusa u Ulici Matije Gupca. Odatle su autobusi kretali prema Prekopakri. Zanimljivo je, kako je istaknuo Martinelli, da je većina evakuiranih pacijenata bili srpske nacionalnosti.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević naglasila je da obilježavanje ove najhumanije akcije u Domovinskom ratu nije samo sjećanje na hrabrost, već i slavljenje života. Istaknula je kako su hrvatski branitelji u ovoj akciji pokazali iznimnu humanost, budući da tijekom evakuacije nije bilo poginulih ni ranjenih. Stoga je uputila apel na zajedništvo i suradnju braniteljskih udruga, napominjući da se broj branitelja, nažalost, smanjuje.

Osim toga, kao i Marko Martinelli u ranijem obraćanju, izrazila je zahvalnost prof. Marijani Braš i prof. Veljku Đorđeviću, čiji su trud i rad rezultirali filmom i knjigom Pouke o čovječnosti, posvećenima ovoj hrabroj akciji evakuacije pakračke bolnice iz 1991. godine.

Inicijativa za preimenovanje pakračke bolnice u čast dr. Ivana Šretera

Ovom je prilikom gradonačelnica spomenula inicijativu koju su Grad Pakrac i Požeško-slavonska županija uputili Upravnom vijeću pakračke bolnice, s prijedlogom da se bolnica preimenuje u Opća županijska bolnica i bolnica hrvatskih veterana “dr. Ivan Šreter” Pakrac.

-Ime dr. Šretera ima posebno značenje za Pakračane i Lipičane, a ovime želimo pokazati i da je ova bolnica usko povezana s hrvatskim braniteljima – naglasila je.

Na kraju, izrazila je zahvalnost ministru Medvedu što je podržao inicijativu za izgradnju prvog Centra za stalni smještaj i skrb hrvatskih branitelja u Pakracu, čime se, kako je istaknula, odaje počast svim braniteljima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske.

Izaslanica ministra zdravstva, dr. Anita Milas-Anzić, u obraćanju prisutnima naglasila je važnost osiguravanja zdravstvene skrbi hrvatskim braniteljima, kao i svim pacijentima, tijekom Domovinskog rata. Istaknula je da je taj aspekt zdravstvene skrbi dao doprinos u postizanju naše velike pobjede. Posebno je pohvalila akciju evakuacije psihijatrijskih pacijenata, jedne od najranjivijih skupina, izrazivši ponos na ovu humanitarnu misiju.

-Ova akcija bila je čin istinske, iskonske dobrote hrvatskih branitelja, koji su djelovali refleksno i bez oklijevanja – zaključila je Milas-Anzić.

-Uistinu je čast i zadovoljstvo biti ovdje pred vama i svjedočiti obljetnici ove velike humanitarne akcije u povijesti hrvatskog naroda. Domovinski rat bio je obrambeni rat – rat koji Hrvatska nije željela, ali se on očito morao dogoditi kako bi Hrvati ostvarili svoju tisućljetnu težnju za samostalnom i suverenom Hrvatskom – izjavila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Također je naglasila kako je na području Pakraca živio i veliki mirotvorac, dr. Ivan Šreter, te se prisjetila nedavnog skupa na kojem je pušten jedan od njegovih govora.

-Kada bismo taj govor stavili u kontekst današnjeg vremena, djelovao bi uobičajeno – pomirljiv i miroljubiv, kao i mnogi politički govori danas. No, devedesetih godina, u trenutku stvaranja Hrvatske, taj govor imao je puno dublje značenje. Vjerujem da su upravo na tragu njegove poruke Pakračani krenuli u ovu akciju evakuacije, kako bi spasili ljudske živote – rekla je Jozić.

Županica je posebno naglasila važnost da se svake godine prisjećamo ove najhumanije akcije u Domovinskom ratu, koja je primjer nesebične hrabrosti i solidarnosti hrvatskih branitelja.

-Budite ponosni, svi vi sudionici ove akcije, ali budite ponosni i svi vi hrvatski branitelji koji ste tada stali na branik domovine, kako bismo danas uživali u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj – zaključila je.

Na kraju programa, prisutni su se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je položen zajednički vijenac na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima. Time je još jednom naglašen značaj sjećanja na žrtve i doprinos svih koji su se borili za slobodu. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!