Za obnovu Muzeja pristigle ponude bjelovarske i zagrebačke tvrtke, obje su ‘ispod crte’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na natječaj za energetsku obnovu Gradskog muzeja Bjelovar, vrijedan 1,67 milijuna eura bez PDV-a, pristigle su dvije ponude. BEGEOM Inženjering d.o.o. iz Bjelovara ponudio je cijenu od 1.644.209,00 eura, dok je VESELČIĆ d.o.o. iz Zagreba ponudio 1.619.585,30 eura. Razlika između njihovih ponuda iznosi 24.623,70 eura, a povoljnija ponuda dolazi od tvrtke VESELČIĆ d.o.o. Obje ponude su unutar planirane vrijednosti, što potvrđuje kvalitetnu procjenu troškova.

Energetska obnova zgrade, koja je sagrađena 1832. godine i ima status kulturnog dobra, obuhvatit će niz opsežnih radova s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti i očuvanja povijesne baštine. Najveći trošak, koji čini otprilike četvrtinu ukupne vrijednosti projekta, odnosi se na zamjenu vanjske stolarije. Stari drveni prozori bit će zamijenjeni novima, izrađenima od najkvalitetnijeg drveta ariša, što je odabrano zbog njegovih izvanrednih svojstava trajnosti i energetske učinkovitosti.

Osim toga, projekt predviđa sanaciju vlage u zidovima, koja je ključna za dugoročnu zaštitu zgrade. Ova intervencija će spriječiti daljnje propadanje građevinske strukture i osigurati stabilnost zgrade u nadolazećim godinama. U podrumu zgrade bit će uvedena prisilna ventilacija, koja će poboljšati kvalitetu zraka i spriječiti nakupljanje vlage, što je posebno važno u starim građevinama gdje je problem vlage čest.

Modernizacija sustava grijanja predviđa ugradnju kondenzacijskih kotlova i dizalica topline zrak/voda. Ovi sustavi će omogućiti smanjenje potrošnje plina, koji će nakon obnove postati sekundarni energent. Time će se značajno smanjiti emisija štetnih plinova i poboljšati energetska učinkovitost zgrade. Na krovu muzeja bit će postavljena solarna elektrana snage 10 kW, koja će dodatno doprinijeti smanjenju energetskih troškova i povećanju udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji.

Kompletna unutarnja rasvjeta bit će zamijenjena novom, energetski učinkovitom LED rasvjetom, koja će smanjiti potrošnju električne energije i pružiti bolje osvjetljenje unutar zgrade. Osim toga, zgrada će biti prilagođena za pristup osobama s invaliditetom, što će povećati dostupnost muzeja svim posjetiteljima i unaprijediti inkluzivnost.

Zbog povijesnog značaja zgrade, svi radovi će se izvoditi pod strogim nadzorom konzervatora, kako bi se osiguralo očuvanje izvornih arhitektonskih elemenata. Radovi će se gotovo u cijelosti financirati putem Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, što dodatno naglašava važnost i opsežnost ovog projekta za očuvanje kulturne baštine Bjelovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!