Anušić otkrio sve detalje o obaveznom vojnom roku: Dopustit ćemo i priziv savjesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo obrane ispunilo je sve preduvjete za uvođenje obaveznog vojnog roka početkom sljedeće godine, ali da bi saživio, potrebna je politička odluka koja će biti donesena u Hrvatskom saboru u razgovoru s premijerom i s predsjednikom države. Instruktori su spremni, postoje tri lokacije za smještaj ročnika, a potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić očekuje da će godišnje biti upućeno između 17 i 18 tisuća poziva hrvatskim mladićima starijima od 18 godina.

„Konkretno, potencijal je između 17 i 18 tisuća mladića godišnje koje napune 18 godina i koji su naši budući kandidati za služenje u temeljnoj vojnoj izobrazni. Naravno da ostaje kategorija priziva savjesti i da će se u toj kategoriji svakako naći jedan određen broj mladića. Služenje civilnog vojnog roka radit će se s jedinicama lokalne samouprave, pod onakvim okvirima kako je to bilo i prije 2008. godine, kada je vojni rok kao takav zamrznut”, poručio je ministar Anušić u ponedjeljak u Bjelovaru prilikom obilaska vojarne Bilogora. Odgovarajući na novinarska pitanja, spomenuo je da bi trošak temeljne vojne izobrazbe trebao biti manji od pet milijuna eura po naraštaju.

U vojarni Bilogora sastao se s pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kako bi se uvjerio u stvarno stanje na terenu i dodatno poboljšao uvjete rada vojnika te daljnje unapređenje njihove opreme i infrastrukture.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!