19. Dokuart donosi tjedan dana vrhunskih dokumentaraca, otvara ga norveški kandidat za Oscara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dokuart, međunarodni festival dokumentarnih filmova, održavat će se od 5. do 11. listopada, a osim domaćih, bjelovarska publika će imati priliku vidjeti filmove iz Mađarske, Norveške, Njemačke, Nizozemske i Butana. Od sutra (utorak) u prodaju kreću i ulaznice. Cijena ulaznice je četiri eura, a paket ulaznica 20 eura.

Pjesme Zemlje

Bjelovarski filmski festival dokumentarnih filmova gledateljima pruža jedinstvenu priliku za uživanje u pažljivo odabranim filmskim pričama iz cijelog svijeta, a selektorica festivala, Rada Šešić, odabrala je 11 naslova koji će se prikazati u Kulturnom i multimedijskom centru. Zemlja partner 19. Dokuarta je Norveška, a festival u subotu, 5. listopada, otvara norveški film „Pjesme Zemlje” redateljice Margreth Olin, ujedno i kandidat te zemlje za Oscara.

U nedjelju, 6. listopada, na programu su dva filma, “My Body” iste redateljice te “Divas” Matea Korosija. U ponedjeljak, 7. listopada, prikazuje se “Vitić pleše” Borisa Bakala, dok je utorak, 8. listopada, rezerviran za film “Plastic Fantastic” Isabelle Willinger. Srijeda, 9. listopada, donosi film “Naša djeca” Silvestra Kolbasa, a u četvrtak, 10. listopada, prikazuje se “Agent of Happiness” u režiji Aruna Bhattaraija i Dorottye Zurbó. Posljednjeg dana festivala, u petak, 11. listopada, bit će prikazana četiri kratka filma: “Dohvatiti Sunce: El Shatt” redateljice Ane Bilankov, “Galeb” Davida Lušičića, “Neighbour Abdi” Douwea Dijkstre te “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića koji će se prikazivatit izvan konkurencije, s obzirom da je riječ o kratkom igranom filmu.

– Jako dobri filmovi će se moći gledati u Bjelovaru ove godine. Bit će tu i stranih i domaćih filmova. Grad Bjelovar financijski pokriva veliki dio troškova Dokuarta, ali tu uskače i Hrvatski audiovizualni centar. Ja bih pozvao građane grada Bjelovara da dođu na Dokuart i uživaju u filmovima izuzetno visoke kvalitete. Vjerujem da je Dokuart jedna od najboljih kulturnih manifestacija grada Bjelovara – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak i zahvalio svima koji rade na ostvarenju ovog festivala.

– Mislim da je bitno građanima približiti ove zanimljive filmove, jer svatko može pronaći neku temu za sebe. No, dokumentarni filmovi često su zapostavljeni. Na tim filmovima se radi po 10 i više godina, sa značajno manjim budžetima od igranih filmova. Ljudi rade s puno strasti i ljubavi da bi napravili filmove o stvarnosti u kojoj mi svi živimo. Stvarnost je to koja je sve zanimljivija i urgentnija, čini se kao da danas sve oko nas može biti dokumentarni film. Toliko nam je stvarnost dramatična – poručuje selektorica festivala, Rada Šešić.

Dokuart u gostima

Osim glavnog programa, u sklopu programa “Dokuart u gostima”u općinama Rovišće i Veliko Trojstvo organizirana je projekcija filma „Agent sreće”. U kino dvorani KMC-a organizirano je i predavanje pod nazivom “Filmski autor kao filmski lik”, koje će održati filmska kritičarka Vesna Pentić. Također, za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce iz Bjelovara organizirana je Dok radionica pod stručnim vodstvom redatelja i snimatelja Đure Gavrana, koja će se održavati od 5. do 9. listopada.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!