U knjižnici vas inspiriraju pričom o neuspjehu, udomljavanju mačaka, jestivom bilju i pračovjecima s mobitelima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ideje vrijedne širenja glavni su motiv TED programa, a TEDx programi su lokalni, samoorganizirani događaji čiji je cilj zbližiti ljude da dijele svoja iskustva. I tu će priliku Bjelovarčani, ali i svi drugi zainteresirani imati ovoga petka jer Narodna knjižnica Petar Preradović Bjelovar organizira 11. po redu događaj takvog tipa.

– Licencu smo dobili 2017. godine, a svake ju godine opet produžujemo. Licencom je događaj ograničen na sto posjetitelja, a sve ulaznice bez problema se razgrabe. Interes kod građana dakle postoji – poručuje djelatnica studijskog odjela knjižnice i dio tima koji organizira ovaj događaj, Lucija Miškić Barunić.

Kada ona i tim iz knjižnice koji radi na organizaciji TEDx-a razmišljaju o govornicima, gledaju širu sliku u kojoj žele posjetitelje informirati i inspirirati o različitim temama, a time su se vodili i ove godine. Da dobro “pogađaju” slušatelje, imaju i povratnu informaciju.

– Na našim događajima prikupljaju se mail adrese posjetitelja, njima TED šalje evaluacijski upitnik, a mi dobijemo povratne informacije, komentare i prijedloge. Uglavnom su pozitivni dojmovi i drago mi je čuti i pročitati njihove dojmove, a to nam je poticaj da radimo još bolje – kaže Miškić Barunić.

Govornici zanimljivi, ali i dobro pripremljeni

– Govori trebaju biti edukativni i angažirani, a za same govornike to je novo iskustvo s kojim se do tad nisu susreli. I njima je potrebno dosta pripreme, pa to nije lako. Drago nam je da u našu lokalnu sredinu dovodimo ovako drugačije događaje – pojašnjava i najavljuje tko ovog petka inspirira Bjelovarčane u knjižnici.

  • Bruno Fantulin, talentirani fotograf prirode i ekstremnih vremenskih uvjeta, pričat će o neuspjehu i kako padove pretvoriti u prilike za rast.
  • Sveučilišna profesorica Rajka Božanić, vlasnica je tri mačke Selme, Žarka i Katarine, o kojima je napisala pet slikovnica i koja će reći više o životu s kućnim ljubimcima, ali i udomljavanju životinja koje može obogatiti život.
  • Poljoprivrednik Ilija Jurić pričat će i inspirirati slušatelje svojom pričom o bavljenju jestivim cvijećem, mikrogreensima i egzotičnim biljem, kroz spoj tradicije i inovacije.
  • Siniša Opić, istaknuti pedagog i znanstvenik održat će predavanje pod nazivom Život jedne hipoteze u kojem će govoriti o čudesnom svijetu znanja i njegovim formacijama, koji izlazi iz spektra formalnog obrazovanja.
  • Tomislav Adamović, voditelj studija računarstva, prikazat će u govoru kako bi naši davni preci, lovci-sakupljači reagirali na suvremen način života.

Po ulaznicu u knjižnicu ili putem maila

Čitav događaj, recimo i to, počinje u petak u 18 sati na studijskom odjelu knjižnice. Budući da je broj ulaznica ograničen, evo i kako se još stignete javiti i osigurati svoje.

– Mislim da ima još nešto ulaznica, svatko zainteresiran se može javiti na odjel za odrasle ili na mail tedxnkppbjelovar@gmail.com, ali mogu nas kontaktirati i telefonski. Ulaznice dolaze u tiskanom obliku, a možemo im poslati i e-mail, koji samo trebaju pokazati na ulazu – kaže Miškić Barunić.

Nabavite svoju ulaznicu na vrijeme i ovoga petka inspirirajte se i pokrenite na zanimljivom druženju u Narodnoj knjižnici Petra Preradovića.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!