[VIDEO] Bjelovarski violončelisti zasjali na koncertu u Lisinskom, pogledajte kako je bilo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U spomen na velikog violončelistu i pedagoga, u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski, održan je koncert “In memoriam Valteru Dešpalju”. Koncert je ujedno bio i dio svečanog otvorenja “8. Međunarodnog violončelističkog natjecanja Antonio Janigro”, a svoj doprinos događaju dale su i bjelovarske snage Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar. Zajedno sa svojim profesorom Nevenom Šverkom, među 112 violončelista, nastupili su Izabela Štambuk, Rajna Šipušić, Mislav Studen, Vinko Ravenšćak i Irma Miličević iz Bjelovara. 

– Riječ je o najvećem svjetskom natjecanju za violončeliste, koje se u Zagrebu održava svake četiri godine, počevši od 1996. godine i nosi ime prema jednom od najvećih europskih glazbenika našeg doba. Učenici i ja smo prihvatili poziv za sudjelovanje i za nastup smo se krenuli pripremati na samom početku ove školske godine. Intenzivno smo uvježbavali tjedan dana, a djeca su iznimno ponosna i sretna zbog pružene prilike. Iskustvo je za njih ogromno i nevjerojatno, jer su po prvi put svirali u Lisinskom i to pred dupkom punom dvoranom, ističe profesor Šverko, dodajući kako je prvi koncert Zagrebačkih solista s njihovim osnivačem i umjetničkim voditeljem Antoniom Janigrom održan upravo u Bjelovaru 1954. godine. Dokaz tome je plakat sačuvan u bjelovarskom muzeju, no mjesto održavanja koncerta nije poznato.

Vještina zajedničkog muziciranja i stvaranja trenutnog doživljaja od velike je važnosti za sve učenike, posebno kada je riječ o tako velikim glazbenim događajima. Biti dio “Ansambla 100 čelista”, priznanje je da su naši Bjelovarčani itekako na dobrom i kvalitetnom putu vlastitog glazbenog razvoja i školovanja općenito. Dodajmo kako je između ostalih, na repertoaru u Lisinskom svoje mjesto našla i poznata hrvatska skladba “Vilo moja”, čiju izvedbu možete pogledati u nastavku.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!