Trebamo li djeci zabraniti društvene mreže? Evo što kaže socijalna pedagoginja II. OŠ Bjelovar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U današnjem digitalnom dobu, gdje društvene mreže često stvaraju lažnu sliku stvarnosti, mladi se suočavaju s brojnim rizicima i pritiscima. Dok će novi zakon u Australiji zabraniti djeci korištenje društvenih mreža zbog rizika za njihovo zdravlje, socijalna pedagoginja Dijana Krajcar Magdić iz Druge osnovne škole Bjelovar smatra da bi umjesto potpune zabrane trebalo naglasiti važnost osvještavanja i edukacije.

-Zabrana kao restriktivna mjera rijetko donosi željene rezultate ako se ne osiguraju neki preduvjeti ili ne educira društvo o štetnosti određene pojave. Važno je da društvo prepozna opasnosti prekomjernog korištenja društvenih mreža, a educirani roditelji trebaju pratiti sadržaj koji djeca konzumiraju, razgovarati o rizicima i učiti ih sigurnom korištenju – istaknula je Krajcar Magdić.

Važno je poznavanje mjera sigurnosti na internetu, a učenik Ivano navodi što je bitno.

-Da ne prihvaćamo nepoznate ljude, ne ulazimo u neprovjerene aplikacije i stranice te ne gledamo sadržaj koji nije primjeren našim godinama.

Učenica Nina ističe kako internet može štetno utjecati na djecu, uključujući prekomjerno vrijeme u zatvorenom, korištenje mobitela i smanjeno druženje s vršnjacima te je pružila savjete za balansiranje tih problema.

-Savjet koji bih dala vršnjacima jest da više vremena provode vani i vrate se starim aktivnostima, jer internet i društvene mreže mogu negativno utjecati na njihovo zdravlje. Trebali bismo se sve više družiti uživo i što manje koristiti internet – nadodaje Nina.

Ako su djeca i roditelji dobro educirani o štetnosti društvenih mreža, lakše će prepoznati i izbjegavati njihove negativne utjecaje, usvojiti zdrave navike i postaviti granice korištenja, čime se smanjuje rizik od negativnih posljedica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!