Manifestacija Tragom Jankovića kao očuvanje tradicije i kulturnog identiteta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu održana je manifestacija “Tragom Jankovića”, koja slavi kulturnu baštinu, a osim toga i ples i pjesmu. Iako je zbog lošeg vremena događaj održan u manjem obliku, organizatori, Društvo Mađara Pakrac, uz podršku Osnovne glazbene škole Pakrac i Muzeja Pakrac, u suradnji s brojnim kulturno – umjetničkim društvima, pripremili su bogat program pod nazivom Ples i pjesma za pučanstvo. Na svečanom otvorenju istaknuta je važnost očuvanja tradicije i kulturnog identiteta, a organizatori su naglasili da ova manifestacija nije samo slavlje prošlosti, već i simbol zajedništva koje se gradi kroz raznolikost kultura u zajednici.

Program je obuhvatio nastupe kulturno – umjetničkih društava iz tri županije, Požeško – slavonske, Bjelovarsko -bilogorske te Virovitičko – podravske. Među izvođačima su se istaknule skupine Češka beseda Doljani, Zajednica Mađara Virovitičko – podravske županije, Zajednica Talijana Lipika, KUD Zeleni Gaj te Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, koje su izvedbama oživjele bogatu povijest i tradicije svojih naroda. Naravno, bile su tu i članice Zajednice Mađara Daruvar, koje su svojim prisustvom i angažmanom pomogle u organizaciji manifestacije.

Poseban trenutak manifestacije bio je dolazak grofice Alojzije Janković, koju je utjelovila Alfreda Petani Grafina, bivša ravnateljica OGŠ Pakrac. Grofica je simbolično postavila vrpcu na zastavu Češke besede Prekopakra, čime je istaknula povijesnu povezanost ovog kraja s plemićkom obitelji Janković.

Među uglednim gostima bili su izaslanik gradonačelnice Pakraca, Tomislav Novinc te gradonačelnik prijateljskog grada Cseprega, Zoltan Horvath. Horvath je uručio priznanje Josipu Fa, predsjedniku Društva Mađara Pakrac, za njegov doprinos međunarodnim odnosima, dok je Rebeki Toth, hungarologinji, dodijeljeno priznanje za rad na očuvanju mađarske tradicije u zapadnoj Slavoniji. Manifestacija “Tragom Jankovića” i ovaj je put ponovno pokazala kako pjesma i ples mogu biti mostovi koji povezuju kulture, unatoč granicama i različitostima.

FOTO: mk


PODIJELI S PRIJATELJIMA!