[FOTO] Film bjelovarskih gimnazijalaca „Biti čovjek” našao se u društvu najboljih u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Početak je nove školske godine, a učenici Gimnazije Bjelovar već su krenuli s natjecanjima. Krajem šk. god. 2023./24. Gimnazija Bjelovar prijavila je na natjecanje dva filmska ostvarenja u proizvodnji školske novinarske skupine, dokumentarni film „Grad odjeka i tišine” te TV-reportažu „Biti čovjek”. Film „Biti čovjek” odabran je za prikazivanje na 28. Reviji filmske mladeži i 12. Smotri hrvatskog školskog filma.

Film „Biti čovjek”

TV-reportažu „Biti čovjek” snimila je novinarska skupina Gimnazije Bjelovar pod vodstvom profesorice Biljane Barišić Mudri, u sklopu projekta Šarolikost jedinstva koji je vodila profesorica Željka Holjević. Cilj projekta bio je promijeniti percepciju učenika i odraslih o predrasudama prema manjinama, posebno Romima. Film „Biti čovjek” prikazuje Rome koji ruše stereotipe, naglašavajući ljubav prema svojoj kulturi i suočavanje s diskriminacijom. Prikazan je u školi povodom Svjetskog dana Roma, uz prisustvo protagonista Mihaele i Leonarda Đurđevića te Josipa Rovišćanca. Film su snimili Leon Klemše, Mia Matković i Ivan Zrilić.

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival

Film „Biti čovjek” pozvan je na 28. Filmsku reviju mladeži i 17. Four River Film Festival koji se upravo održava u Karlovcu od 10. do 14. rujna. Filmska revija mladeži festival je filmova koji su napravili srednjoškolci, odnosno mladi u dobi od 14 do 20 godina. Revija se održava u Karlovcu. Natjecateljski program uključuje 62 kratkometražna filma u kategorijama igranog, animiranog, dokumentarnog filma i slobodnog stila. Filmovi dolaze iz 17 zemalja, a ukupno 1569 prijava pristiglo je iz 103 zemlje, što ističe univerzalnost filmskog jezika. Među 62 od ukupno 1569 prijavljenih filmova odabran je i film „Biti čovjek” koji će službeno biti prikazan na Filmskoj reviji mladeži, a predstavit će ga učenica Mia Matković i profesorica Željka Holjević.

Smotra hrvatskog školskog filma

Film „Biti čovjek” pozvan je na 12. Smotru hrvatskog školskog filma, natjecanje posvećeno filmskom stvaralaštvu učenika. Smotra promiče slobodu stvaralaštva, kritičke i kreativne vještine te osobno izražavanje kroz film. Od 139 prijavljenih filmova, povjerenstvo je odabralo 30 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih ostvarenja, koja će biti prikazana od 3. do 5. listopada u Varaždinu. Film će predstaviti učenik Leon Klemše i profesorica Biljana Barišić Mudri.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!